ua en ru

США оприлюднили секретну частину звіту про теракти 11 вересня 2001

США оприлюднили секретну частину звіту про теракти 11 вересня 2001 Фото: теракт у США 11 вересня 2001

Понад 13 років родичі загиблих вимагали оприлюднити засекречений розділ

Влада Сполучених Штатів Америки (США) оприлюднили раніше засекречений розділ звіту Конгресу щодо терактів 11 вересня 2001 року. Про це повідомляє DW.

Як наголошується, більш ніж 13 років родичі загиблих вимагали оприлюднити засекречений розділ звіту.

Зокрема, у засекреченому розділі міститься інформація про людей, з якими були пов'язані терористи перед вчиненням атак. В ньому називаються імена людей, які допомагали терористам зняти житло, відкрити банківські рахунки, а також брати уроки керування літаками. Адже 15 з 19 терористів-викрадачів літаків були громадянами Саудівської Аравії.


"Згідно з різними документами ФБР і меморандуму ЦРУ, деякі з викрадачів літаків, які вчинили атаки 11 вересня, під час свого перебування у США, очевидно, мали контакти з особами, які могли бути пов'язані з урядом Саудівської Аравії", - наголошується в звіті.

Голова комітету з питань розвідки Палати представників США Девін Нунс відзначив важливість того, що розсекречений розділ "не містить підтверджених висновків".

Однак, на думку колишнього сенатора штату Флорида Боба Грехема, який був співголовою комісії з розслідування терактів 11 вересня, Саудівська Аравія здійснювала активну підтримку терористів під час їх перебування в США.

Як завив прес-секретар Білого дому Джош Ернест, представники американської розвідки вивчили раніше засекреченої частина звіту і не виявили в них ніяких підтверджень того, що Саудівська Аравія так чи інакше була пов'язана з терористами.

Нагадаємо, раніше США виступили на підтримку уряду Туреччини.