ua en ru

США не беруть участь в "валютних війнах", - Бернанке

США не беруть участь в "валютних війнах", заявив глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке під час виступу перед банківським комітетом сенату конгресу США, передає Reuters. Нагадаємо, що побоювання експертів про новий раунд "валютних війн" (спробах штучно знизити вартість місцевої валюти для допомоги експортерам та національної промисловості) були пов'язані з початком сверхмягкой кредитно-грошової політики Банку Японії на початку 2013 р. При цьому Бернанке визнав, що є " голубом ", тобто виступає за проведення м'якої монетарної політики, проте, за словами глави ФРС, під час його керівництва рівень інфляції був одним з найнижчих за всю історію існування організації.

Однак низька інфляція і повільні темпи економічного зростання в США можуть спровокувати дефляцію, тобто негативний рівень інфляції.

"Враховуючи наш рівень інфляції у розмірі, що не перевищує 2%, ми намагаємося не допустити ризику дефляції, який часом відступає, але коли інфляція наближається до нульової позначки, то ризик дефляції збільшується, а інфляція не повинна бути занадто низькою. Я розумію, чому люди не розуміють, чому низький рівень інфляції - це погано, проте у нас є ризик повторити ситуацію Японії, де тривала дефляція стала перешкодою для зростання економіки і стабільності ", - підкреслив Бернанке.

У тому ж виступі він підтримав дії Банку Японії щодо виходу з дефляційної стану.

Читайте також: Країни G20 зобов'язалися утримуватися від "валютних війн"