ua en ru

США наполягають на якнайшвидшому розкритті даних про хімічний арсеналі Сирії

Сполучені Штати вимагають якнайшвидше оприлюднити всі дані про арсенал хімічної зброї в Сирії, розглядаючи це як перший крок на шляху хімічного роззброєння армії Башара Асада. Про це повідомив представник американської делегації в Женеві куди сьогодні прибув держсекретар США Джон Керрі для переговорів з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

За словами дипломата, американський уряд прямо звертається до сирійської влади з вимогою надати всю інформацію про хімічну зброю: технічні характеристики, обсяг запасів. Він також додав, що його керівництво вважає знищення сирійського арсеналу зарину "складним, але здійсненним завданням".

12 вересня 2013 р. відкривається конференція в Женеві, яка покликана врегулювати ситуацію навколо передбачуваного використання Сирією отруйного газу в ході боїв у передмістях Дамаска. Нарада триватиме щонайменше два дні. Представник делегації США заявив , що "американський уряд прибув до Женеви з наміром зрозуміти, наскільки серйозно пропозицію Росії і чи не є це спробою відтягнути авіаудар Заходу щодо Сирії". За даними Associated Press, до складу делегації входять ті ж експерти, які працювали над розслідуванням можливих випадків застосування забороненої зброї Лівією після 2003 р. та Іраком після 1991 р.