ua en ru

США мають намір до кінця 2013 р. підписати угоду з Афганістаном про перебування військ

США мають намір до кінця 2013 р. підписати угоду з Афганістаном про перебування військ, передає Reuters з посиланням на повідомлення Білого дому. "Відкладати підписання договору до наступного року не є практичним і, більш того, можливим варіантом", - підкреслили в американської адміністрації. Рішення ж про те, чи залишиться частина американських військ на території Афганістану після виведення основного контингенту, буде прийнято після того, як договір буде схвалений і підписаний афганською стороною.

Раніше держсекретар США Джон Керрі повідомив, що США і Афганістан досягли остаточних домовленостей щодо пакту про безпеку, який буде регулювати присутність в країні американських військ після 2014 р. Проте 21 листопада 2013 р. під час виступу перед радою старійшин президент Афганістану Хамід Карзай заявив, що пакт безпеки повинен бути підписано після президентських виборів в квітні 2014 р.

Військова місія НАТО в країні закінчиться в 2014 р. - велика частина іноземних військ буде виведена з території Афганістану. Якщо пакт про безпеку не буде підписаний, перебування на території країни американських військ опиниться під питанням.