ua en ru

У США почали знищувати хімзброю, що зберігалася у Панамі

У США почали знищувати хімзброю, що зберігалася у Панамі Фото: хімзброя (Army.mil)

Ліквідація зброї проходить у рамках угоди США і Республіки Панама

Сполучені Штати Америки почали знищувати хімічну зброю, залишену на острові Сан-Хосе (Панама). Про це повідомили в МЗС Панами, передає місцеве видання Laestrella de Panama.

Зазначено, що роботи зі знищення ведуться з середини вересня. Йдеться про зброю, яку США випробували, щоб застосувати під час Другої світової війни і війни у ​​В'єтнамі. Зокрема, про запаси гірчичного газу (іприту), фосгену та інших отруйних речовин, що зберігаються на складах. Роботи ведуть американські фахівці.

Відзначається, що ліквідація зброї проходить у рамках угоди США і Республіки Панама, яка була укладена на основі Конвенції про заборону хімічної зброї. Згідно з угодою, роботи зі знищення зброї фінансує американська сторона. За їх ходом спостерігають представники Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Згідно з даними аргентинського видання Clarin, за програмою всього повинно бути знищено вісім хімічних боєприпасів. За словами глави МЗС Панами, на даний момент було знищено чотири з восьми боєприпасів на Сан-Хосе. За даними організації, під час ліквідації не була завдана шкода навколишньому середовищу або здоров'ю людей.

Нагадаємо, раніше Сполучені Штати Америки (США) пригрозили Сирії новими санкціями і авіаударами у відповідь на подальше застосування хімзброї.