ua en ru

США можуть застосувати військові рішення, якщо Росія порушить угоду про РСМД

США можуть застосувати військові рішення, якщо Росія порушить угоду про РСМД Фото: Держдеп США (U. S. Department of State)

Договір не забороняє дослідження, які виключають володіння і виробництво заборонених систем

Уряд США вивчає можливі "військові рішення" у відповідь на порушення РФ угоди про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Про це заявив заступник держсекретаря США Томас Шеннон, передає "Комерсант".

"Хоча ми як і раніше прагнемо до дипломатичного врегулювання питання про порушення Росією положень договору, США також починають вивчати можливі військові рішення по створенню системи ракет середньої дальності наземного базування, які, у випадку якщо Росія не почне дотримуватися положень Договору про РСМД і він припинить діяти в результаті допущених Росією порушень, забезпечили б захист США і наших союзників і компенсували військову перевагу Росії, якої вона домагається шляхом створення заборонених ракет", - сказав він

Шеннон також додав, що договір не забороняє проведення дослідних робіт, які не ведуть до володіння, виробництва і проведення льотних випробувань заборонених систем.

"США не вчинить ніяких дій у порушення прийнятих нами зобов'язань за Договором про РСМД. Ми готові припинити такого роду розробки систем, заборонених Договором про РСМД, якщо Росія повернеться до повного і такому, що піддається контролю дотримання своїх зобов'язань за Договором про РСМД", - зазначив заступник держсекретаря США.

Нагадаємо, ще у вересні цього року ЗМІ повідомляли про те, що країни НАТО готуються реагувати на порушення Росією договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.