ua en ru

США "модифікували" радари для України

США "модифікували" радари для України Фото (Associated Press): відведення озброєнь на Донбасі

Про це з посиланням на анонімних американських чиновників повідомляє Wall Street Journal

Передові радарні системи, які США поставлять Україні для протидії артилерійським ударам проросійських сепаратистів, були змінені для того, щоб вони не могли дістати до російської території. Про це з посиланням на анонімних американських чиновників повідомляє Wall Street Journal.

За даними видання, Президент США Барак Обама 29 вересня підписав указ про передачу Україні двох радарних систем вартістю 10 млн дол. кожна. Цього тижня американські офіційні посадовці заявили, що системи будуть доставлені на полігон у Яворові Львівської області до середини листопада.

Представники американської армії висловили сподівання, що радари дадуть Україні нові можливості із придушення артилерійських і ракетних атак сепаратистів. Інші офіційні особи США кажуть, що завдяки цим поставкам Київ відчує, що Вашингтон, як і раніше, надає його військовим значну підтримку.

При цьому в ситуації, коли режим припинення вогню на сході України зберігається, а число артилерійських атак значно скоротилося, США не хочуть, щоб ці поставки використовувалися для протиборства з Росією, пише WSJ. Зокрема, модифікації радарів мають гарантувати, що українська армія не зможе використовувати нові системи для придушення вогню з російської території і тим самим вивести кризу на новий виток ескалації.

Як заявив голова комітету Сенату з питань збройних сил Джон Маккейн, модифікації радарів для зниження їхнього потенціалу показові для "божевільної позиції" адміністрації Обами, яка, за його словами, сподівається, що Президент Росії Володимир Путін змінить свою поведінку в Україні.

"Це частина їхньої роботи, спрямованої на те, щоб догодити Володимиру Путіну. Це має стати сигналом Росії та Україні, що ми не готові серйозно виступати проти агресії Путіна", - зазначив Маккейн.

Як зазначає газета, республіканці і деякі демократи закликають адміністрацію Обами поставити Україні додаткові збройові системи, включаючи протитанкові ракети "Джавелін". Зі свого боку, Білий дім не хоче постачати будь-яке устаткування, яке може бути сприйнято як наступальне озброєння.

Обмеження на передачу американських розвідданих Україні викликали критику в Конгресі і в Києві. За даними WSJ, на супутникових фотографіях, які передають США, зазвичай показано тільки українську територію, що не дозволяє оцінити активність і нарощування військ з російського боку кордону.

Протиартилерійські радари AN/TPQ-36 будуть передані для використання прифронтовими підрозділами української армії. Американські військові почнуть навчати українських колег роботі з ними відразу після їх поставки. Представники армії США кажуть, що ці системи забезпечують захист як від ракетних, так і від артилерійських атак.

Як повідомлялося, США восени нададуть Україні військові радари.

Пізніше Президент Петро Порошенко заявив, що США нададуть контрбатарейні станції в листопаді. Мова йде про контрбатарейні станції великої дальності, які дозволять Україні підвищити ефективність оборонних можливостей військ.

Раніше стало відомо, що Обама підписав розпорядження про передачу Україні оборонного озброєння.

Нагадаємо, США затвердили проект військового бюджету, що враховує допомогу Україні на 300 млн дол.