ua en ru

США і Куба сьогодні відкриють посольства у Вашингтоні і Гавані

США і Куба сьогодні відкриють посольства у Вашингтоні і Гавані фото: США і Куба сьогодні відкриють посольства

Цей крок повинен нормалізувати відносини між країнами

У Гавані (Куба) і Вашингтоні (США) сьогодні, 20 липня вперше більш ніж за 50 років знову відкриються посольства США та Куби. Про це пише ВВС.

"Цей символічний крок стане початком довгого і складного шляху нормалізації відносин", - заявив президент Куби Рауль Кастро.

Повідомляється, що для участі у відкритті кубинської дипмісії в Вашингтон прибуває глава МЗС країни Бруно Родрігес. Американську сторону на церемонії відкриття дипмісії представлятиме помічник держсекретаря Роберта Джейкобсон, а держсекретар Джон Керрі потім проведе переговори зі своїм кубинським колегою.

Відзначимо, відносини між двома країнами були заморожені на початку 1960-х років, коли США розірвали дипломатичні відносини з Кубою і ввели ембарго на торгівлю з цією країною.

Нагадаємо, в травні 2015 р. США виключили Кубу з національного списку країн-посібників міжнародного тероризму.

"Скасування включення Куби у списку держав-спонсорів тероризму відображає нашу оцінку, що Куба виконує обов'язкові критерії для розірвання", - повідомляли в прес-службі Держдепартаменту США. Це рішення дало початок стабілізації відносин між країнами.

Варто відзначити, що Куба потрапила в цей список ще в 1982 р. Відбулося це внаслідок підтримки баскської підпільної угрупування ЕТА та колумбійської партизанської організації FARC. В результаті Гавана залишилася без економічної допомоги з боку США, а також був обмежений доступ до кредитів Світового банку та інших міжнародних інститутів.

А 15 квітня 2015 р. Президент США Барак Обама запропонував Конгресу виключити Кубу зі списку спонсорів тероризму.