ua en ru

США і Канада домовилися про нову торговельну угоду

США і Канада домовилися про нову торговельну угоду Фото: Христя Фріланд (flickr.com/worldeconomicforum)

Новий договір замінить NAFTA, який не влаштовував Вашингтон

Сполучені Штати Америки (США) та Канада домовилися про нову торговельну угоду, яка замінить тристоронній договір NAFTA. Про це йдеться в спільній заяві торгового представника США Роберта Лайтхізера та міністра закордонних справ Канади Христі Фріланд.

Повідомляється, що США і Канада погодили новий тристоронній договір про вільну торгівлю, однією із сторін якого також є Мексика. Договір USMCA було узгоджено за кілька хвилин до закінчення крайнього терміну.

"USMCA дасть нашим робітникам, селянам, власникам ранчо і підприємствам висококласну торговельну угоду, яка забезпечить більш вільні ринки, більш справедливу торгівлю і потужне економічне зростання в нашому регіоні", - йдеться в спільній заяві.

Зазначимо, USMCA замінить договір NAFTA, який діяв протягом 24 років. В рамках нової угоди фермери США отримають ширший доступ до канадського молочному ринку. У той же час деякі спірні положення збережуться, зокрема, захист Канади, якщо Вашингтон піде на запровадження на канадські автомобілі, вантажівки і запчастини.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп оголосив про укладення торгового угоди з Мексикою 27 серпня.

Зазначимо, концерн Ford втратив через мит аТрампа 1 млрд доларів.