ua en ru

У США випробували найбільший у світі літак для запуску космічних ракет

У США випробували найбільший у світі літак для запуску космічних ракет Фото: літак Stratolaunch (youtube.com/Stratolaunch)

Літак виконав серію пробіжок по злітно-посадковій смузі

Американська компанія Stratolaunch Systems провела випробування прототипу літака Stratolaunch з повністю зібраним планером. Про це у своєму Twitter написав засновник і співзасновник Microsoft Пол Аллен, передає N+1.

Він розповів, що повністю зібраний літак з найбільшим у світі розмахом крила 24-25 лютого 2018 року виконав серію пробіжок по злітно-посадковій смузі.

Зазначимо, що цей тест дозволяє оцінити роботу двигунів і систем керування. Літак Stratolaunch почав виконувати пробіжки в грудні 2017 року.

Літак з повністю зібраним планером під час пробіжок в лютому розвинув швидкість до 40 вузлів (74 км/год). Зазначено, що Stratolaunch виконаний за схемою двофюзеляжною.

Розмах його крил становить 117,3 м, довжина обох фюзеляжів становить 72,5 метра. Літак має масу 226,8 т та максимальну злітну масу - 589,7 т. Для зльоту Stratolaunch необхідна смуга довжиною 3,7 км. Перспективний літак буде використовуватися в якості платформи повітряного старту - з нього в повітрі будуть запускатися невеликі ракети для виведення корисного навантаження на низьку навколоземну орбіту.

Нагадаємо, в січні в штаті Невада (США) пройшли успішні випробування ядерного реактора Kilopower, який зможе постачати енергією перші поселення людей на Марсі.