ua en ru

США і Грузія підписали угоду про поглиблення співпраці в оборонній сфері

США і Грузія підписали угоду про поглиблення співпраці в оборонній сфері Фото: держсекретар США Джон Керрі пробуде в Грузії до 8 липня, після чого відправиться в Україну

Меморандум включає співпрацю у сфері забезпечення безпеки кордонів, морського і повітряного простору, і, в цілому, допоможе Грузії на шляху до членства в НАТО

Держсекретар США Джон Керрі і прем'єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі підписали меморандум про поглиблення партнерства у сфері оборони та безпеки між двома країнами. Про це повідомляє ВВС.

"Сполучені Штати твердо підтримують суверенітет, безпеку, процвітання і Євроатлантичні прагнення Грузії", - сказав Керрі.

За його словами, меморандум включає співпрацю у сфері забезпечення безпеки кордонів, морського і повітряного простору, і, в цілому, допоможе Грузії на шляху до членства в НАТО.

Як зазначив прем'єр-міністр Георгій Квірікашвілі, документ є важливим досягненням у грузинсько-американських відносинах.

"Це передбачає більше спільних навчань, що дуже важливо для зміцнення обороноздатності Грузії. І, звичайно ж, цей документ є ще одним підтвердженням дуже важливого стратегічного партнерства між Грузією і Америкою", - заявив він.


Міністр оборони Грузії Тінатін Хідашелі додала, що надалі буде розписаний конкретний план, а впровадження меморандуму має розпочатися до кінця цього року.

"Після серпня 2008 року, як ви знаєте, було введено певну ембарго у зв'язку із закупівлею озброєння Грузією. Держсекретар підкреслив, що підтримка у цьому плані одним із першочергових завдань після угоди, - заявила Хідашелі. - Друге - це підготовка технічного персоналу...Третє - це спеціальні програми, які будуть заплановані саме для забезпечення територіальної оборони країни, спільно з американською стороною".

У середу, 6 липня, держсекретар США Джон Керрі прибув з візитом до Грузії. У перший день свого візиту Керрі зустрівся з прем'єр-міністром Грузії Георгієм Квірікашвілі і президентом Грузії Георгієм Маргвелашвілі. Також під співголовуванням в Тбілісі відбулося пленарне засідання Комісії стратегічного партнерства між Грузією і США, створеної в 2009 році з метою поглиблення двостороннього співробітництва, в тому числі і в сфері оборони і безпеки.

У четвер, 7 липня, очікується зустріч держсекретаря з представниками грузинської опозиції, після чого Керрі відправиться до Києва, де заплановані його зустрічі з керівництвом України.

8 липня він відправиться до Варшави на саміт північноатлантичного альянсу, де він супроводжуватиме президента Сполучених Штатів Барака Обаму.

Нагадаємо, в Абхазії президент ініціює референдум за власну відставку.