ua en ru

В Абхазії президент ініціює референдум за власну відставку

В Абхазії президент ініціює референдум за власну відставку Фото: референдум за відставку президента Абхазії Рауля Хаджимба відбудеться 10 липня

Опозиція виступає проти проведення референдуму в Абхазії

В Абхазії 10 липня пройде референдум про дострокові вибори президента. Про це в середу, 6 липня заявив глава самопроголошеної республіки Рауль Хаджимба, пише DW.

"Якщо наш народ прийме рішення про відставку Хаджимба, я його прийму", - заявив він на мітингу прихильників влади в Сухумі.

За його словами, "рішення про референдум було ухвалено, щоб об'єднати людей і створити умови для рішення про подальші повноваження" президента.


Як пише видання, раніше прем'єр-міністр Абхазії Артур Міквабія заявив, що в республіці настала політична криза у зв'язку з мітингами опозиції, яка виступає проти проведення референдуму, розглядаючи його як спробу керівництва зміцнити свою владу.

За день до цього, 5 липня, близько 700 опозиціонерів почали штурмувати будівлю міністерства внутрішніх справ. Мітингувальники виступали проти глави МВС Леоніда Дзапшба. Штурм припинився після того, як Хаджимба тимчасово відсторонив міністра від посади і доручив генпрокуратурі провести розслідування.

Пізніше невідомі обстріляли машину з прихильниками Хаджимби, в результаті чого постраждали дві людини.


Тим часом у Кремлі спостерігають за ситуацією в Абхазії і розраховують, що всі протиріччя будуть врегульовані мирним конституційним шляхом. Про це повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков 6 липня.

"Безумовно, ми хотіли б бачити Абхазію стабільною державою, яка розвивається, і межує з Росією", - сказав Пєсков.

Днем раніше Парламентська асамблея ОБСЄ закликала Москву скасувати рішення про визнання незалежності районів Грузії і припинити їх окупацію.

Нагадаємо, Абхазія не має наміру проводити референдум про приєднання до РФ.