ua en ru

США готують плани на випадок агресії Росії в Прибалтиці

США готують плани на випадок агресії Росії в Прибалтиці Фото: Президент США Барак Обама

Плани фокусуються на російське вторгнення в Прибалтику з урахуванням гібридної тактики Росії, використаної в Криму і на сході України

США вперше з розпаду СРСР оновлюють план дій у випадку збройного конфлікту з Росією. Про це повідомляє Foreign Policy з посиланням на високопоставлені перемикачі автоматичні в Пентагоні.

За даними журналу, нові плани групуються за двома напрямками: дії США в рамках НАТО у випадку, якщо Росія атакує одного з членів альянсу, і самостійні дії "за межами натовського парасольки". В обох випадках "плани фокусуються на російське вторгнення в Прибалтику" з урахуванням "гібридної тактики Росії, використаної в Криму та на сході України".

Як стверджується в статті, після 1991 року США розглядали Росію як поступово інтегрується у західний світ країну, не представляє загрози ні для Європи, ні для Америки. Навіть війна з Грузією в 2008 році практично не змінила цей підхід, хоча НАТО почала у той час переглядати свої відносини з РФ. Але все змінилося в 2014 році, коли Володимир Путін подарував військовим аналітикам США "сюрприз", пославши "зелених чоловічків" в Крим.

У матеріалі наголошується, що аналітики дослідницького центру RAND Corporation прийшли до висновку, що у випадку російського нападу на країни Балтії, у НАТО не вистачить сил їх захистити. Після цього військові експерти і фахівці Пентагону приступили до розробки ймовірного відповіді при необхідності відвойовування окупованих територій країн, що входять в альянс, російської кібератаки або навіть застосування тактичної ядерної зброї.

Нагадаємо, США розмістять в Європі винищувачі F-22 для підтримки країн Східної Європи.