ua en ru

США готові розгорнути ядерну зброю у разі відмови Росії від договору

США готові розгорнути ядерну зброю у разі відмови Росії від договору Фото: прапор США (pixabay.com)

Адміністрація США готова перевести в бойовий стан ядерну зброю, щоб натиснути на Росію в переговорах про досягнення нових домовленостей щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь. У Вашингтоні зауважують, що Москва навмисно затягує переговори.

Про це повідомляє Politico.

"Адміністрація Трампа попросила військових оцінити, наскільки швидко вони можуть зняти зі зберігання ядерну зброю та завантажити її на бомбардувальники й підводні човни, якщо термін дії Договору про контроль над озброєннями з Росією все ж завершить свою дію в лютому", - йдеться у повідомленні.

У США зауважують, що Росія розраховує на кращі умови для Москви, які запропонує адміністрація Джо Байдена в разі його перемоги на президентських виборах.

Нагадаємо, Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-ІІІ) між США і Росією набув чинності у лютому 2011 року. Його дія передбачена на десятирічний термін - до лютого 2021 року. Після цього сторони мають дійти згоди або продовжити чинні домовленості, або укласти нові.

Також РБК-Україна раніше писало, що спецпредставник президента США з контролю над озброєннями Маршалл Біллінгслі заявив, що американська сторона запропонувала Росії підготувати меморандум з озброєнь, який не вимагає ратифікації.

Крім того, США наполягають на притягнення Китаю до переговорів про контроль над ядерними озброєннями, проте Пекін поки відкидає таку можливість.