ua en ru

США готові розглянути пропозицію РФ щодо контролю над сирійською хімзброєю

США мають намір "ретельно розглянути пропозицію сирійському керівництву, зроблене Росією, віддати контроль над хімічною зброєю міжнародного співтовариства, передає Associated Press з посиланням на офіційних осіб в американській адміністрації.

США мають намір "ретельно розглянути пропозицію сирійському керівництву, зроблене Росією, віддати контроль над хімічною зброєю міжнародного співтовариства, передає Associated Press з посиланням на офіційних осіб в американській адміністрації.

Представник Державного департаменту Марі Харф (на фото) заявила, що США розглянуть пропозицію, зроблене російським Міністерством закордонних справ сирійському керівництву, з точки зору "серйозного скептицизму", оскільки ця пропозиція може насправді виявитися методом зволікань. Харф також повідомила, що Сирія постійно відкидала заклики знищити свій арсенал хімічної зброї в минулому.

Нагадаємо, що така пропозиція надійшла після того, як держсекретар Джон Керрі, виступаючи сьогодні в Лондоні, сказав, що сирійський Президент Башар Асад може покласти край кризі, передавши контроль над всіма наявними у нього в розпорядженні хімічною зброєю міжнародного співтовариства. Харф уточнила, що Керрі не зробив таким чином формального пропозиції Сирії.

Останнім часом вірогідність військового втручання західних сил в сирійський конфлікт різко зросла. Ряд країн, у тому числі США, Франція і Великобританія, посилили свою риторику щодо режиму Асада після повідомлення про застосування в передмістях Дамаска хімічної зброї, в результаті чого нібито загинули більше 1 тис. мирних жителів.

Сьогодні повідомлялося, що уряд Сирії підтримав ініціативу Росії про передачу хімічної зброї під міжнародний контроль. Відповідну пропозицію міністрові закордонних справ Сирії Валіду Муаллему направив його російський колега Сергій Лавров. Глава російського зовнішньополітичного відомства закликав керівництво Сирії домовитися не тільки про постановку хімічної зброї під міжнародний контроль, але і про її подальше знищення.

Чергову заяву по Сирії зробила сьогодні і американська влада. Глава Держдепартаменту США Джон Керрі пообіцяв, що Асад зможе уникнути військового втручання в сирійський конфлікт, якщо передасть всю хімічну зброю, що є у нього. Керрі в черговий раз виклав позицію Вашингтона щодо хімічної атаки, здійсненої в передмісті Дамаску 21 серпня. Держсекретар США заявив, що Вашингтон має у своєму розпорядженні вагомі докази провини сирійських урядових військ.