ua en ru

США готові відмовитися від участі у саміті G-8 і загрожують ізоляцією Росії

США припиняють свою участь в підготовці до саміту "великої вісімки" в Сочі і загрожують політичною та економічною ізоляцією Росії, якщо вона не відкличе свої збройні сили до місць базування.

США припиняють свою участь в підготовці до саміту "великої вісімки" в Сочі і загрожують політичною та економічною ізоляцією Росії, якщо вона не відкличе свої збройні сили до місць базування. Про це Президент США Барак Обама заявив у телефонній розмові з Президентом Росії Володимиром Путіним.

Президент Обама сьогодні у другій половині дня протягом 90 хвилин обговорював ситуацію на Україні з Президентом Росії Володимиром Путіним. Президент Обама висловив глибоку стурбованість у зв'язку з явним зазіханням Росії на суверенітет і територіальну цілісність України, що є порушенням міжнародного права, у тому числі зобов'язань Росії за Статутом ООН і щодо угоди з Україною про базування збройних сил від 1997 року, а також не відповідає Будапештського меморандуму 1994 року і Хельсінському заключному акту. США засуджують військове вторгнення Росії на територію України.

Сполучені Штати закликають Росію до деескалації напруженості через відкликання своїх збройних сил назад на базу в Криму, а також через утримання від будь-якого втручання в Україну.

Президент Обама повідомив Президенту Путіну, що якщо у Росії є занепокоєння з приводу поводження з етнічними росіянами та представниками народів-меншин, вирішувати їх слід через мирний і прямий контакт з урядом України, а також через відправку міжнародних спостерігачів під егідою Ради Безпеки ООН або Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Як член обох організацій, Росія могла б взяти участь. Президент Обама закликав до негайних зусиль щодо початку діалогу між російським і українським урядом, при необхідності - при міжнародному посередництві. Сполучені Штати готові взяти в цьому участь.

Президент Обама ясно дав зрозуміти, що, якщо порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України продовжиться, це негативно вплине на становище Росії в міжнародному співтоваристві. У найближчі години і дні Сполучені Штати в терміновому порядку проконсультуються з союзниками і партнерами в ООН, Північноатлантичному Альянсі, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, а також з підписантами Будапештського меморандуму. Сполучені Штати припиняють свою участь в підготовчих зустрічах до саміту G-8. У перспективі, триваюче порушення міжнародного права зі сторони Росії призведе до більшої політичної та економічної ізоляції.