ua en ru

США до 2025 р. можуть стати одним з найбільших експортерів нафти

США до 2025 р. можуть стати одним з найбільших експортерів нафти Фото: США можуть стати одним з найбільших експортерів нафти

США готові відправляти на експорт від 1 млн до 1,5 млн барелів нафти в добу

США до 2025 р. зможуть експортувати 2,4 млн барелів на день (120 млн т), пише Bloomberg з посиланням на звіт консалтингової компанії Turner, Mason & Co., підготовлений за замовленням управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA).

Як повідомляють "Ведомости", за оцінкою управління, зараз країна готова відправляти на експорт від 1 млн до 1,5 млн барелів на добу. Зняття заборони дозволить США стати четвертим постачальником нафти у світі після Саудівської Аравії, Росії і ОАЕ. Дослідження Turner, Mason & Co. не враховує можливі зміни темпів видобутку після скасування заборони і світову конкуренцію.

Заборона на експорт була введена в 1975 р. після "нафтового шоку", спричиненого ембарго, яке арабські країни ввели з-за допомоги США Ізраїлю у війні Судного дня 1973 р. Раніше сенатор від штату Аляска Ліза Мурковскі заявила, що планує в цьому році внести на розгляд у конгрес законопроект про скасування ембарго. Експорт американської нафти дозволить скоротити дисконт між WTI і Brent (зараз близько 7 дол. за барель). Від цього, за словами Гарольда Хэмма, гендиректора Continental Resources, залежить беззбитковість деяких американських компаній.

За останні чотири роки видобуток у США зросла на 71% і в минулому році склала 11,81 млн барелів на добу. EIA повідомляло, що протягом 15 років країна перетвориться на нетто-експортера енергоресурсів. За прогнозом ВР, до 2030 р. за рахунок сланцевої нафти країна стане енергетично незалежною, хоча у 2005 р. вона імпортувала 60%. Видобуток нафти в США до 2020 р. складе 11,58 млн барелів на добу, а в Росії - 10,15 млн барелів, прогнозує EIA.

У 2014 р. США експортували за спеціальними дозволами близько 126 152 барелів, 94% - у Канаду (дані EIA).

Попит на американську нафту може бути у країн АТР, вважає директор Small Letters Віталій Крюков. За його словами, за споживача компаніям зі США доведеться боротися, наприклад, продаючи сировину зі знижкою, що вплине на вартість нафти у відповідному регіоні.

Нагадаємо, сьогодні нафта Brent торгується вище 67 дол./бар.