ua en ru

США і ЄС прискорять процедуру введення санкцій проти Росії

США і ЄС прискорять процедуру введення санкцій проти Росії Фото: Президент РФ Володимир Путін

Захід не виключає відключення ряду російських банків від системи SWIFT

США і Європейський союз хочуть прискорити процедуру введення санкцій проти Російської Федерації у відповідь на агресію на Донбасі, передає АР із посиланням на свої джерела у Вашингтоні і Брюсселі.

У ЄС і США прийшли до висновку, що головним недоліком вже діючих антиросійських санкцій була довготривалість процедури їх введення. Як розповіли західні чиновники, які побажали зберегти анонімність, тимчасової розрив у кілька тижнів між агресивними діями Росії та введенням відповідних санкцій дозволяв Кремлю до них підготуватися.

Новий підхід в рамках стратегії "санкції на черзі" дозволить ввести негайні обмеження проти енергетичних та фінансових секторів російської економіки, якщо бойовики на сході України зроблять подальші агресивні дії проти українських військових.

Джерела агентства сказали, що на Заході побоюються, що влітку сепаратисти за російської підтримки можуть почати наступ на Харків, Маріуполь або зайняти території Донецької і Луганської областей, ще знаходяться під контролем українського уряду.

В адміністрації президента США Барака Обами наполягають на координації відповідних заходів з Європою. Однак необхідність погоджувати санкції всіма 28 членами Євросоюзу призводить до затягування процесу їх введення. У рамках оновленої стратегії обмеження будуть узгоджуватися заздалегідь, що дозволить вводити їх своєчасно.

Будь-які майбутні санкції, за словами джерел, ґрунтуються на наступних принципах: вони повинні завдавати Росії більший збиток, ніж США чи будь-кому з членів ЄС; бути легко реалізованими.

Крайнім заходом за найбільш серйозні порушення, розповіли джерела агентства, стануть жорсткі фінансові санкції, в тому числі відключення ряду російських банків від системи SWIFT.

Нагадаємо, у Росії заявили, що збираються зберегти продуктове ембарго у разі продовження санкцій ЄС.