ua en ru

США депортували до Німеччини колишнього наглядача концтабору "Травники"

США депортували до Німеччини колишнього наглядача концтабору "Травники" Фото: Яків Палій (twitter.com/Onoufriev)

Міністерство юстиції США оголосило про депортацію колишнього наглядача нацистського концтабору "Травники" Якова Палія

Міністерство юстиції США оголосило про депортацію вихідця з України, колишнього наглядача нацистського концтабору Якова Палія. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій прес-службою міністерства.

Повідомляється, що Палій, колишній наглядач трудового табору в окупованій Німеччиною Польщі, а після війни - житель Квінса, Нью-Йорк, був переданий Імміграційною і митною поліції США Німеччині. Імміграційна та митна поліція вислала Палія на підставі відповідного ордера Міністерства юстиції від 2004 року.

Як зазначив генеральний прокурор Джеф Сешнс, Палій приховав свою причетність до злочинів нацистів, щоб потрапити в США і отримати громадянство.

Палій народився на території Польщі, яка нині входить до складу України. У США він іммігрував в 1949 році. У 1957 році пройшов процедуру натуралізації і отримав американське громадянство. Про нацистське минуле Палія стало відомо в 2003 році. Було встановлено, що у воєнні роки Палій служив наглядачем у концентраційному таборі "Травники", що в Польщі. У той же рік суд відкликав його громадянство, а ще через рік був виданий ордер на депортацію. Палій подав апеляцію, проте в 2005 році суд її відхилив.

Уточнюється, що 95-річний Палій був вивезений зі свого будинку співробітниками Імміграційної і митної поліції США вранці в понеділок, 20 серпня. Раніше ФРН відмовлялася прийняти Палія, оскільки він не є німецьким громадянином. Вислати його дозволили зміни, внесені новим урядом в параграф 22 "Закону про перебування" ФРН.

США депортували останнього відомого спільника нацистів

Останнього відомого спільника нацистів, який проживав у США, депортували до Німеччини. 95-річний Яків Палій декілька десятків років живе в Нью-Йорку, а під час Другої світової війни, він був охоронцем у концтаборі Подробиці: https://ukrainian.voanews.com/a/palij-deportovano/4537478.html

Опубліковано chastime Вівторок, 21 серпня 2018 р.

Нагадаємо, в березні 2018 в Німеччині помер Оскар Гренінг, який під час Другої світової війни був так званим "бухгалтером" концентраційного табору в "Освенцімі".