ua en ru

США через п'ять днів чекає катастрофа, - Світовий банк

Глава Світового банку Джим Йон Кім застеріг Вашингтон щодо того, що лише декілька днів відокремлюють США від фінансової катастрофи, яка матиме глобальні наслідки.

Глава Світового банку Джим Йон Кім (на фото) застеріг Вашингтон щодо того, що лише декілька днів відокремлюють США від фінансової катастрофи, яка матиме глобальні наслідки, передає Reuters.

"В даний час п'ять днів відокремлюють нас від дуже небезпечного моменту. Я закликаю політиків США швидше прийти до рішення, до того як наступить дедлайн по підняттю стелі держборгу. Бездіяльність може призвести до зростання процентних ставок, падіння упевненості і уповільнення зростання економіки", - сказав Джим Йон Кім на брифінгу після зустрічі членів комітету Світового банку по розвитку.

За словами Джим Йон Кіма, якщо це відбудеться, це буде катастрофічною подією як для економік, що розвиваються, так і для розвинених.

В даний час республіканці і демократи не можуть домовитися про бюджет США, а також прийти до угоди про стелю держборгу. У випадку, якщо стан невизначеності збережеться, Сполученим Штатам може загрожувати дефолт.

Нагадаємо, новий бюджет мав бути прийнятий до 1 жовтня, але цього не відбулося. Уряд вимушений був відправити на вимушений відпочинок десятки тисяч державних службовців, яким згідно із законом нічим стало платити зарплати.

США вже 12-й день живуть в новому фінансовому році без прийнятого держбюджету. Через це з 1 жовтня 2013 р. продовжується "шатдаун" американського держапарату: з 3,4 млн працівників бюджетної сфери понад 800 тис. осіб відправлено до неоплачуваної відпустки. Закриті національні парки і музеї, в деяких міністерствах число співробітників, що вийшли в "відпустку", досягає 80-90%. Частково через це другий тиждень не виходять деякі важливі макроекономічні звіти, які зазвичай складає федеральний уряд, а не регіональна влада або недержавні організації.

Уряд США ще у травні ц.р. досяг планки держборгу, встановленої Конгресом на рівні 16,7 трлн дол. На даний час загальний держборг США, за офіційними даними, становить близько 16,75 трлн дол., перевищуючи ліміт через облікові чинники.

Всі останні місяці Міністерство фінансів було змушене вживати екстраординарні заходи (такі як призупинення деяких особливих транзакцій з урядами штатів і муніципалітетів), щоб продовжувати безперебійне обслуговування боргових зобов'язань. Проте можливості для використання цих заходів будуть вичерпані 17 жовтня 2013 р. До цього часу Конгрес має підвищити планку.