ua en ru

США будуть вимагати компенсації, якщо Україна підвищить тарифи в рамках СОТ, - Пунке

У разі, якщо Київ здійснить свій намір підвищити мита в рамках Світової організації торгівлі (СОТ), Вашингтон буде вимагати компенсації. Про це заявив заступник торгового представника США, посол США при СОТ Майкл пунк в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

"Позиція Сполучених Штатів така ж, як і Європейського союзу. Україна має надати компенсацію відповідним країнам-членам шляхом аналогічного зменшення інших ставок в українській тарифній сітці", - зазначив Пунке.

Він підкреслив, що в запити про компенсації від інших країн - членів СОТ ймовірно будуть включені товари з чутливих секторів економіки України. "Чи готові в українському уряді обирати переможців і переможених в цих чутливих секторах?", - Сказав він. Дипломат стверджує, що потенційно США буде покладатися компенсація за більш ніж 150 тарифних ліній. За його словами, запропоновані Україною дії викличуть серйозні багатосторонні і двостороннє наслідки.

"Україна діє як справжній порушник спокою в СОТ, і потенційними наслідками цього може бути те, що американські й інші компанії просто не будуть готові інвестувати при такому кліматі, воліючи інвестування в ті країни, де уряду чітко дотримуються правил відкритого ринку", - зазначив пунк .

Читайте також: Члени СОТ стурбовані непрозорістю з боку України щодо змін тарифної політики, - Пунке