ua en ru

США: Атака на посольство в Бенгазі була спланована заздалегідь

Американські спецслужби дійшли висновку, що напад на посольство США в Бенгазі, в результаті якого загинув посол Крістофер Стівенс, була ретельно спланована, повідомляє агентство Reuters.

Як повідомив журналістам представник Національної розвідки Шон Тернер, експерти змінили первісну думку про те, що штурм посольства став результатом спонтанних виступів ісламістів. За його словами, отримано дані, які свідчать про ретельну підготовку екстремістів до цієї акції.

При цьому Тернер зізнався, що досі невідомо, хто саме був замовником нападу. Є лише припущення, що нападники були пов'язані з терористичною мережею "Аль-Кайєда" або симпатизували їй.

Раніше існувала думка про те, що демонстранти, які атакували американську місію, таким чином відреагували на появу в Інтернеті трейлера до фільму "Невинність мусульман". Нібито хвиля праведного гніву народу перелилася через край. Тим часом варто відзначити, що захоплення посольства в Бенгазі стало своєрідним сигналом для радикальних ісламістів по всьому Близькому Сходу, що атакували дипломатичні місії західних країн.

Нагадаємо, в ході захоплення посольства загинув не тільки Кріс Стівенс, але також один з дипломатів, двоє морських піхотинців, а також громадяни Лівії, які охороняли американську місію.

Читайте також: Сирійська влада гарантує безпеку українського посольства, - Грищенко