ua en ru

У США понад 20% жителів вважають Росію ворогом, - опитування

У США понад 20% жителів вважають Росію ворогом, - опитування Фото: майже чверть американців бачать РФ своїм ворогом

Ще третина опитаних заявляють, що Росія є недружньою країною США

Майже кожен четвертий американець вважає Росію ворогом Сполучених Штатів Америки. Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічним бюро YouGov.

Зазначено, що ще третина опитаних заявляють, що Росія є недружньою країною США.

Водночас навпаки, вважають РФ дружньою країною 16% американців, ще 3% побачили в Росії союзника Сполучених Штатів.

За даними соцдослідження, в цілому Росія перебуває на шостому рядку серед країн, у яких американці вбачають свого ворога. На першому місці в цьому рейтингу Північна Корея, її вважають ворогом 57% американців. На другій сходинці Іран (41%), на третій позиції - Сирія (32%), за нею йдуть Ірак (29%) й Афганістан (27%).

Також слідом за Росією в списку потенційних ворогів США, на думку американців, розташувалися Лівія (20%), Сомалі (20%) і Пакистан (19%), замикає десятку Палестина (18%).

Своєю чергою найбезпечнішими країнами американці вважають Мадагаскар, Парагвай і Австралію. Ці країни не набрали жодного відсотка голосів.

altФото: дані опитування щодо сприйняття Росії американцями

Опитування також показало різницю в оцінках між прихильниками Дональда Трампа і Хілларі Клінтон. Так, серед тих, хто голосував на президентських виборах США за Трампа, 22% вважають Росію дружньою країною, 45% - недружньою, ще 10% бачать у Росії ворога.

Водночас серед прихильників Клінтон лише 8% назвали Росію дружньою Штатам країною, 38% заявили, що Росія - недружня США, ще 39% назвали її ворогом.

Опитування проводилося з 28 січня по 1 лютого 2017 року. У ньому взяли участь 7150 дорослих американців. Кожному респонденту було запропоновано оцінити 15 випадково вибраних із 144 країн світу. Варіанти відповідей були: "Союзник", "Дружня країна", "Недружня країна", "Ворог", "Не впевнений".

Нагадаємо, згідно з даними опитування компанії Public Policy Polling, 40% виборців у США виступають за імпічмент нового президента Дональда Трампа.