ua en ru

Зрив МОЗ програми вакцинації населення загрожує Україні спалахами епідемій

Зрив МОЗ програми вакцинації населення загрожує Україні спалахами епідемій Фото: рівень вакцинації населення знизився до 70%

За останні 6 років Міністерство охорони здоров'я не змогло забезпечити профілактику інфекцій

Урядова програма вакцинації населення, розрахована на 2009-2015 роки, зірвана з вини Міністерства охорони здоров'я. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Щеплення для МОЗ: Україна провалила програму вакцинації населення".

До висновку про зрив програми вакцинації прийшли фахівці Рахункової палати (РП), які проаналізували її фінансування і хід виконання. За їх інформацією, програма виявилася недофінансованою, причому, з вини МОЗ.


"Із запланованих 2,9 млрд гривень МОЗ, на виконання програми вакцинації населення, отримав 2,3 млрд гривень. В результаті потребу в імунобіологічних препаратах для профілактики інфекцій, які включені до календаря профілактичних щеплень, була максимально забезпечена лише у 2009 році - на 82%. З кожним роком цей показник зменшувався, і в 2014 році досяг мінімуму - 37%. У 2015-му показник піднявся до 65%", - говориться в дослідженні.

У підсумку, за час дії програми, ступінь охоплення щепленнями населення значно знизилася - з 96% у 2007 році до 70% у 2015 році.

Нагадаємо, раніше у самому МОЗ допустили спалах інфекційних захворювань в Україні.