ua en ru

Терміни вступу України в Євросоюз залежать від ступеня європеїзації українського суспільства, - Ж.М.Тейшейра

Терміни вступу України в Євросоюз залежать від того, наскільки українське суспільство стане європеїзованим до моменту обговорення членства в ЄС. Таку думку РБК-Україна висловив голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

"Коли Україна вступить до ЄС - це питання до органів влади в України, до громадянського суспільства. Все залежить від тих реформ, які проводиться в Україну, оскільки тоді, коли одного разу це питання буде обговорюватися на рівні Євросоюзу, то все буде залежати від того, як пройдуть реформи європеїзації в Україну і наскільки буде реформовано українське суспільство. Головне, наскільки буде українське суспільство європеїзоване на той час", - підкреслив Ж.М.Тейшейра.

Він вважає, що говорити про те, достатніми чи для вступу до Євросоюзу є проведені реформи, залежить від українських громадян і від того "наскільки громадяни відчувають, що в їхньому житті відбулися поліпшення і чи дійсно є поліпшення щодо демократичних цінностей, дотримання прав людини, від того, наскільки вони відчувають, що цей процес змінює їхнє життя".

Також голова представництва Єврокомісії в Україні підкреслив, що не можна порівнювати ситуацію, яка була 20 років тому, з ситуацією, яка в України є зараз. «Хоча, на мою думку, Україна могла б значно більше зробити за ці 20 років також як і інші сусіди, які теж перебували за "залізною завісою", такі як Польща, Словаччина які зробили значно більше в реформуванні економічного сектору і в реформуванні суспільства» , - відзначив Ж.М.Тейшейра.