ua en ru

Строки початку полювання в Україні необхідно скорегувати у зв'язку з пожежною небезпекою, - Кабмін

Кабінет міністрів України рекомендує головам обласних державних адміністрацій приймати рішення щодо зміщення початку сезону полювання на пернату дичину в областях в залежності від класу пожежної небезпеки. Відповідне рішення уряд прийняв на засіданні 1 серпня 2012 р., передає прес-служба Кабінета міністрів України.

Через високу пожежну небезпеку, обумовлену спекотою погодою, уряд зобов'язав ряд центральних органів виконавчої влади та місцеве керівництво вжити відповідні заходи для запобігання виникненню пожеж і оперативного реагування на них.

Рішення стосується насамперед Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства оборони, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства інфраструктури, Держлісагентства, Держтехногенбезпеки, Держкомтелерадіо, адміністрації Держприкордонслужби, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

"Відповідно до повноважень, центральні органи виконавчої влади та місцеве керівництво зобов'язані вживати заходи щодо цілодобової охорони і захисту лісів та торф'яників від пожеж. Штучні водойми мають утримуватися в належному стані. Особлива увага приділяється захисту населених пунктів, розташованих у лісах. Зокрема, йдеться про розчищення від сухої трави та чагарників ділянок, що прилягають до лісів, торфовищ і сільгоспугідь, а також про необхідність поновлення на таких місцевостях захисних мінералізованих смуг, які запобігають поширенню вогню. Лісокористувачі, у свої чергу, повинні дотримуватися безумовного виконання правил пожежної безпеки", - йдеться в рішенні Кабміну.

Посилений контроль за станом пожежної безпеки буде встановлено на транспортних комунікаціях, системах життєзабезпечення, об'єктах підвищеної небезпеки та місцях масового перебування громадян.

Крім того, згідно з рішенням Кабінету міністрів, повинна бути посилена пожежна безпека на об'єктах паливно-енергетичного комплексу, військових складів, баз та арсеналів тощо.

"У пожежонебезпечний період потрібно обмежити відвідування громадянами лісів, заборонити в'їзд туди транспорту, а також не допускати стоянки вздовж лісонасаджень", - йдеться в рішенні уряду.

Кабінет міністрів також зобов'язав правоохоронні органами за участю Генеральної прокуратури посилити контроль за дотриманням вимог пожежної безпеки та природоохоронного законодавства.

Нагадаємо, вчора, 1 серпня, Міністерство надзвичайних ситуацій обмежило доступ населення і в'їзду автотранспорту на територію лісових масивів у зв'язку з високою пожежною небезпекою.