ua en ru

Середня зарплата в лютому склала майже 8 тис. гривень, - Держстат

Середня зарплата в лютому склала майже 8 тис. гривень, - Держстат Фото: Держстат (РБК-Україна)

Середня зарплата в Україні вдвічі перевищила мінімальний показник роки

За рік номінальна заробітна плата в Україні зросла більш ніж на чверть і в лютому склала 7.828 тис. грн. Про це свідчать дані Державної служби статистики України, пише Урядовий портал.

зокрема, згідно з наданими даними, середня номінальна заробітна плата в Україні в лютому становила 7.828 тис. грн, що більш ніж удвічі перевищує, закріплений в законі про Державний бюджет, показник мінімальної зарплати на поточний рік.

Всього за рік (лютий до лютого) зростання склало 26,1%. Індекс реальної заробітної плати (лютий до лютого) склав 110,5%.

Так, у галузевому розрізі вище середньої зарплати зафіксовано: у промисловості (8.347 тис. грн), торгівлі (8.537 тис. грн), на транспорті (8.496 тис. грн), у сфері ІТ (13.242 тис. грн), у сфері фінансової діяльності (14.404 тис. грн), у науковій діяльності (10.524 тис. грн).

У той же час зарплати у бюджетній сфері декілька нижче, але і вони також істотно перевищують мінімальний показник.

У регіональному розрізі вище середньої зарплати отримували працівники підприємств і організацій Донецької та Київської областей. Наближаються до середнього по країні показника підприємства Дніпропетровської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської областей. У Києві середня зарплата досягла 12.124 тис. грн.

Водночас, згідно з даними Держстату, зменшується показник заборгованості по зарплатах. Причому найбільшу частку боргів складають застарілі заборгованості, сформовані насамперед на економічно неактивних підприємствах східних областей, зупинених, в тому числі, з-за бойових дій.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, президент Петро Порошенко під час свого візиту в Луцьк заявив, що в цьому році мінімальна заробітна плата повинна бути не 3,7 тис. гривень, а 4 тис. гривень.