ua en ru

Середня ціна на нафту у 2013 р. складе 105 дол./бар., у 2014 р. трохи знизиться, - Світовий банк

Світовий банк (СБ) очікує, що середня ціна на нафту у 2013 р. складе 105 дол./бар. і у 2014 р. незначно знизиться. Про це йдеться в доповіді СБ про економіку Росії, що включає макроекономічні прогнози.

Світовий банк (СБ) очікує, що середня ціна на нафту у 2013 р. складе 105 дол./бар. і у 2014 р. незначно знизиться. Про це йдеться в доповіді СБ про економіку Росії, що включає макроекономічні прогнози.

У доповіді експерти СБ нагадують, що ціни на нафту, досягнувши 108 дол./бар. у лютому 2013 р., у II кварталі знизилися і стабілізувалися на рівні нижче 100 дол./бар. Однак на тлі геополітичної ситуації у Єгипті і Сирії, збоїв у поставках з Лівії, нестійких відносин Білорусі з Росією, високого завантаження нафтопереробних потужностей у США і більш сприятливих, ніж очікувалося, новин про динаміку світового попиту, в липні 2013 р. ціни на нафту подолали рубіж у 105 дол./бар. (зростання на 5,5% порівняно із червнем), досягнувши 108 дол./ бар. у серпні і на початку вересня. У середині вересня ціни на нафту марки Brent дещо знизилися в міру поступового просування в досягненні домовленості про програму утилізації хімічної зброї у Сирії.

"Світовий банк очікує, що середня ціна на нафту складе 105 дол./бар. у 2013 р., з тенденцією до незначного зниження у 2014 р. На даний час, скоріше, можна чекати перевищення прогнозу, особливо якщо близькосхідний конфлікт пошириться на основні країни- виробники, або якщо несподівано виникнуть проблеми із транспортуванням через Ормузьку протоку", - йдеться в доповіді.

Більш довгостроковий прогноз передбачає помірне підвищення номінальних цін на нафту при незначному їх зниженні в реальному вираженні в результаті збільшення пропозиції нафти, видобутої нетрадиційними способами, у поєднанні з підвищенням енергоефективності та (в обмежених масштабах) використанням альтернативних видів палива. Умови, покладені в основу цього прогнозу, відображають верхню межу витрат на створення додаткових потужностей з виробництва нафти, зокрема, при розробці нафтоносних пісків у Канаді. На даний час ці витрати оцінюються на рівні 80 дол./бар. у постійних цінах 2013 р.

Світовий попит на нафту, відповідно до прогнозу, зросте на 1,1 млн бар./доба у 2014 р. порівняно з ростом на 0,9 млн бар. у 2013 р. При цьому очікується, що середньодобове споживання у 2014 р. перевищить 92 млн бар. (за даними серпневої доповіді Міжнародного енергетичного агентства, які наводяться в матеріалах СБ).

Очікується скорочення поставок країнами ОПЕК на тлі зростання видобутку у країнах, що не входять до ОПЕК. Велика частина зростання видобутку за межами ОПЕК припадає на видобуток сланцевої нафти у США, яка у 2013 р. перевищить 10 млн бар./доба, а у 2014 р. досягне близько 11 млн бар./доба, зазначається в доповіді. У 2014 р. загальний видобуток нафти за межами ОПЕК прогнозується на рівні майже 56 млн бар./доба. Постачання ОПЕК, навпаки, дещо скоротяться - із 31,3 млн бар./доб у 2012 р. до 30,5 млн бар. у 2013 р.

"Основна проблема - Лівія, де в результаті громадянських заворушень експорт впав до найнижчого рівня із часу громадянської війни 2011 р. У липні і в серпні 2013 р. Лівія скоротила постачання на 0,5 млн бар./день, при цьому у вересні очікується подальше скорочення", - зазначається в доповіді Світового банку. В Іраку в результаті пошкодження нафтопроводу обсяг упав нижче 3 млн бар./доба вперше за шість місяців, а у вересні 2013 р. очікується зниження обсягу експорту до 0,5 млн бар./доба.

"Останнім часом увага прикута до подій у Сирії, які, можливо, викликали підвищення цін на нафту. Хоча Сирія не є ключовим гравцем ні з точки зору попиту, ні з точки зору пропозиції, протистояння в цій країні може мати наслідки для основних країн-виробників, що може порушити постачання нафти з регіону Перської затоки", - попереджають у Світовому банку.

Нагадаємо, в лютому ц.р. СБ переглянув у бік зниження прогноз середньої ціни на нафту у 2013 р. зі 105,8 до 102 дол./бар., що майже на 3% нижче, ніж у 2012 р. При цьому, згідно із прогнозом, на рівні 102 дол./бар. ціна на нафту збережеться до кінця 2014 р.