ua en ru

Серед київських підприємств майже 15% виплачують зарплату нижче мінімальної

Кожне сьоме підприємство Києва виплачує заробітну плату на рівні або нижче мінімальної. Найбільше мінімізують зарплати підприємства сфери послуг, громадського харчування, торгівлі і транспорту.

Кожне сьоме підприємство Києва виплачує заробітну плату на рівні або нижче мінімальної. Про це повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації (КМДА).

За даними, отриманими після зустрічі керівництва КМДА та головного управління Міністерства доходів і зборів (Міндоходів) у м. Києві, найбільше мінімізують зарплати підприємства сфери послуг, громадського харчування, торгівлі і транспорту. На деяких підприємствах зарплати істотно нижче мінімального рівня і становлять 500-900 грн.

Надходження податку на доходи фізосіб (ПДФО) до бюджету міста в 2012 р. склали 7 млрд грн (72,4% у структурі загального фонду бюджету), в 2013 р. заплановано отримати 8,2 млрд грн (61,6% у структурі загального фонду), на даний момент надійшло 5,3 млрд грн (74,2 %).

"Що стосується заробітної плати, то питання отримання додаткових надходжень ПДФО слід розглядати у двох площинах - легалізація заробітної плати (це в основному стосується тих секторів економіки, де значний обсяг готівкових розрахунків - торгівля, транспорт, будівництво) і легалізація трудових відносин в принципі. Адже чимало випадків, коли підприємець виплачує мінімальну заробітну плату в 1147 грн. Формально він закон не порушує, а реально працівник отримує готівкою більше - і в цьому випадку слід говорити про те, що працівник свідомо сприяє не тільки порушенню закону, а й звуженню власних соціальних гарантій, пенсійного забезпечення", - зазначив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

Керівник київського управління Міндоходов Ірина Носачова зазначила, що з 65 тис. підприємств столиці, понад 10 тис. виплачують заробітну плату на рівні або нижче мінімальної.

"І це при тому, що, за інформацією органів статистики, на сьогоднішній день середня заробітна плата в Києві складає більше 5 тис. грн на місяць", - підкреслила вона.