ua en ru

Відразу після виборів тарифи на ЖКГ для киян зростуть більш ніж у два рази, - Філіппов

Нові квитанції кияни отримають практично відразу після виборів. Відповідні розпорядження вже готує управління цінової політики КМДА. Про це повідомив лідер фракції Партії регіонів у Київраді, член бюджетної комісії Володимир Філіппов.

За його словами, нові тарифи були розроблені ще на початку квітня, проте ціни не підвищувалися до київських виборів 25 травня, щоб не піднімати хвилю невдоволення серед виборців. "Сьогодні тільки за комунальні послуги та опалення без гарячої води власник київської квартири сплачує близько 500 грн", - зазначив він.

"Те, що зараз відбувається в Києві, - це диктатура дилетантів. Якщо через місяць кияни повинні будуть платити за комунальні послуги в два рази більше, то про це потрібно говорити людям, попереджати їх, шукати варіанти збільшення субсидій для тих - кому такі розцінки не по кишені. Зараз же нова влада столиці мовчить про проблеми. Киян годують пустим популізмом. Виходить, що за помилки нового міського управління повинні платити городяни", - говорить Філіппов.

Нагадаємо, що ще в березні в. о. прем'єр-міністра України Арсеній Яценюк заявив про необхідність зростання тарифів ЖКГ з метою виконання умов МВФ.

"Ми прийняли рішення про підвищення тарифів на газ і тепло. Для цього треба було б підвищити тарифи на 120%. Ми розділили це підвищення на 4 роки. Перший рік - підвищення 40%, другий рік - 40% і два роки по 20%", - заявив Яценюк під час виступу у Верховній Раді.

"Однак тоді мова йшла про країну в цілому. Враховуючи, що в Києві тарифи були одними з найнижчих в Україні, то для балансу київська влада їх незабаром може підняти до 60%, оскільки київські ціни на ЖКГ були одні з найнижчих в Україні. Відповідне рішення Національної комісії регулювання енергетики вже є. НКРЕ підвищує на 60% базові тарифи на виробництво і постачання теплової енергії, яка потім використовується для виробництва гарячої води та опалення", - відзначають експерти.

За їх словами, з 1 липня поточного року за 1 куб. м. гарячої води киянам доведеться платити близько 22 грн., тоді як зараз 17,4 грн., таким чином, тариф на гарячу води зросте на 26,4%, або на 5 грн. за куб. м.