ua en ru

Попит на житло в столиці України впав майже в 1,5 рази

Девелопери пропонують спеціальні акції і роблять знижки до 30%, однак після триразового падіння в березні на піку політичної нестабільності ринок не поспішає відновлюватися

За підсумками півріччя, попит на житло в Києві впав майже в 1,5 рази. Кількість угод на ринку нерухомості України почало скорочуватися разом з заворушеннями у листопаді 2013 року. За даними консалтингової компанії SV Development, тоді в Києві за підсумками місяця на первинному ринку було скоєно 1,195 тис. угод купівлі/продажу квартир на вторинному - 836 угод. За підсумками червня 2014 року, це вже всього 796 та 592 угоди відповідно.

Самим провальним місяцем був березень, коли ситуація навколо України особливо загострилася. Тоді було скоєно рекордно низька кількість угод - 433 на первинному і 255 на вторинному ринку.
"Що стосується попиту на квартири в Києві, в цьому році був незвичайно активний січень, враховуючи, що це зазвичай "мертвий" для ринку місяць з-за свят.
Лютий і березень були, навпаки, дуже слабкими. Кількість угод знизилася майже на 50%.
Багато потенційних покупців відклали угоди і спостерігали за розвитком подій. З квітня ми спостерігаємо відновлення ринку", - говорить гендиректор агентства нерухомості "Благовіст" Ірина Луханіна.
На тлі падіння курсу гривні сильно впала вартість житла, землі та оренди в доларах
За даними SV Development, з початку року середня вартість будинків в доларах у Києві та Київській області знизилася на 30-36% залежно від регіону.

У столиці середня вартість будинку опустилася до $863 за 1 кв. м. Ще на початку року вона становила $1,249 тис. за кв. м, а рік тому - $1,328 тис. за 1 кв. м. По області ціни впали до середніх $683 за 1 кв. м у порівнянні з $1,003 тис. на початок року.
В елітних житлових комплексах бізнес - і преміум-класу ціни залишилися на тому ж рівні, розповіли в девелоперської компанії "Нест".
При цьому всі забудовники намагаються залучити переляканих покупців акціями та пільгами.
Наприклад, багато пропонують фіксований курс долара, паркінг або ремонт в подарунок.
За даними аналітичної служби девелопера "Нест", середня мінімальна ціна по ринку елітних житлових комплексів Києва - $2,491 тис. за 1 кв. м, максимальна - $3,267 тис. за "квадрат".
"У бізнес - і преміум-класі спостерігаються проблеми з продажами - попит на такі квартири знизився у зв'язку з нестабільною економічною та політичною ситуацією. Попит припав на житло економ-класу, оскільки багато знімали депозити в банках і вкладали в нерухомість як найбільш стабільне місце для інвестицій. Все-таки житло преміум - і бізнес-класу купується швидше для особистих цілей, а не інвестиційних, тому попит на нього знизився", - пояснили в компанії.
Будинки з історією, які колись належали легендарним знаменитостям, продаються з великою націнкою, але це не відлякує покупців.
Експерти уточнили, що на комплекси, які розташовані в самому центрі Києва, рівень попиту зберігається. При цьому продажі елітного житла, яке перебуває на початковій стадії будівництва, знизилися на 30%.
Тенденції в сфері нерухомості України відрізняються від регіону до регіону, але в цілому ринок завмер.
"Сегменти і регіони дійсно ведуть себе по-різному, це незначні коливання в межах плюс-мінус 1-2%. Мова йде про ціни пропозиції", - розповідає голова відділу інформаційного забезпечення аналітичного центру консалтингової компанії "Увекон" Анастасія Іліч.

Вторинний ринок коливається в районі падіння на 5% максимум за квартал, пояснюють в компанії. Оренда в ціні в доларах впала практично скрізь, за винятком Івано-Франківська. Гривневі ціни по Україні залишилися на тому ж рівні.
"Попит стоїть на колишньому рівні тільки на оренду житла. У всьому іншому попит упав у кілька разів. Потенційні покупці зайняли вичікувальну позицію", - говорить Анастасія Іліч.
В кінці травня і на початку червня у багатьох регіонах, особливо сусідніх з Луганською та Донецькою областями, попит на покупку та оренду житла, навпаки, збільшився, розповіли в Асоціації ріелторів України.
"Частково причиною пожвавлення можна вважати і вибори президента. Почав реалізовуватися відкладений попит, який виник на тлі очікування президентських виборів. Ті, хто мав бажання інвестувати в нерухомість, але боявся того, що політична нестабільність може поглибитися, після виборів відчули, що політична ситуація стабілізується і ризики знижуються", - говорить президент асоціації Сергій Злидень.
Експерт також зазначає, що спостерігається різке зниження довіри до банківського сектору, у зв'язку з чим люди воліють замість відкриття депозиту купувати нерухомість.

Зниження попиту на нерухомість - нормальна реакція ринку на погіршення ситуації в економіці і очікувань людей.
На Україні занадто довгим був період розбалансованого зростання, коли доходи населення зростали випереджаючими темпами по відношенню до ВВП, залишаючи мало інвестиційних ресурсів та знижуючи конкурентоспроможність, говорить директор аналітичного департаменту УК "Альфа-Капітал" Володимир Брагін.
"Відновлення економіки вимагатиме непопулярних кроків, в тому числі що призводять до зниження реальних доходів населення. Також події на сході країни не сприяють покращенню економіки", - зазначає експерт.
Слідом за нормалізацією економічної ситуації можна буде чекати і зростання попиту. "Але поки логічніше чекати, що попит буде слабкий. Теоретично до відновлення попиту може привести сценарій форсованої відкритості країни. Наприклад, якщо уряд почне масштабну лібералізацію економіки, залучаючи іноземний капітал. Але цей сценарій поки що виглядає малоймовірним у тому сенсі, що навряд чи навіть приплив іноземних грошей швидко трансформується у зростання цін на нерухомість", - пояснює Володимир Брагін.
Обсяг інвестицій у комерційну нерухомість Росії в першому півріччі 2014 року знизився на 59%, підрахували аналітики.

На тлі зниження попиту продавці йдуть на великі знижки

"Слід врахувати, що оскільки ринок на сьогоднішній день слабо активний, збільшився відсоток торгу за умови реальної угоди. Продавці, яким необхідно терміново продати, можуть іти на поступки до 20-30%, в 2013 році середній відсоток торгу становив 15-20%", - розповідає Анастасія Іліч.
В Асоціації ріелторів України серйозних змін на ринку найближчим часом не чекають. Пожвавитися він може лише до осені. "Ціна залишиться такою ж, але буде збільшуватися кількість транзакцій. Якщо кількість угод зросте серйозно і ринок насититься, тоді можна буде вже говорити про зміну ціни. До кінця цього року ми не прогнозуємо такого насичення", - говорить Сергій Злидень.

Попит на житло в столиці України впав майже в 1,5 рази Попит на житло в столиці України впав майже в 1,5 рази