ua en ru

Попит на сьогоднішньому аукціоні ОВДП буде обмежений скороченням ліквідності, - аналітики

Скорочення ліквідності не залишає шансів на зростання попиту на сьогоднішньому аукціоні ОВДП, вважають аналітики ING Bank Ukraine.

На думку експертів, ймовірність того, що уряд підвищить ставки відсікання з метою залучення інвесторів залишається низькою. «У випадку, якщо ставки не будуть істотно підвищені, ситуація докорінно не зміниться. Ми вважаємо, що підсумок сьогоднішнього аукціону залишиться незмінним - в основному через дуже низький рівень банківської ліквідності. Єдиним можливим джерелом попиту залишаються державні банки», - прогнозують аналітики.

У банку також відзначили різке зниження банківської ліквідності. «Протягом тижня рівень ліквідності банківської системи залишався стабільним в районі 14,5 млрд грн, проте, вчора продемонстрував істотне скорочення, коли обсяг коштів банків на кореспондентському рахунку НБУ в порівнянні з попереднім днем ​​різко скоротився - на 32,9% до 9,9 млрд грн. Такий низький рівень банківської ліквідності останній раз спостерігався на початку вересня (9,4 млрд грн), коли він знизився до мінімального значення з 2006 р. На таке скорочення ліквідності відповідним чином зреагували ставки «київпрайм»: ставка овернайт підскочила до 23,3%, а ставки по тижневих та місячних ресурсах зросли відповідно на 32,6% - до 23,7% і на 5,5% - до 28%», - йдеться в огляді ринку, підготовленому аналітиками банку ING.

Відзначимо, в ході сьогоднішнього аукціону держоблігацій Мінфін планує розмістити два короткострокових (з терміном обігу 3 і 9 міс.) і один середньостроковий випуск (з терміном обігу 2 роки). Крім того, уряд планує розмістити облігації з прибутковістю індексованої терміном обігу 3,5, і 10 років.