ua en ru

Попит на державні цінні папери з боку населення зростатиме, - експерт

Попит на емітовані урядом цінні папери з боку фізичних осіб збільшуватиметься. Такий прогноз зробив заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн під час круглого столу «Вклади населення - як підвищити надійність заощаджень та посилити довіру вкладників до гривні?», організованого «Лігою фінансового розвитку».

«Ми за півтора місяці продали казначейських зобов'язань на 100 млн дол. Це досить вагома сума для нового інструменту. Пройде час - і населення стане більше йому довіряти. Це інерційний, еволюційний процес. Через кілька років, якщо будуть такі ж цінні папери на ринку існуватимуть, попит буде набагато більшим. Люди переконаються, що по них платять, що все буде нормально», - зауважив банкір.

Аналізуючи доцільність надання допомоги вкладникам з боку НБУ щодо вибору більш платоспроможних банків, Тютюн наголосив, що в центробанку інші завдання, ніж рейтингувати банки. «Для цього є система нормативів. Якщо банк їх виконує, значить, він умовно не ризиковий. Є інші проблеми. Наприклад, із захистом прав кредиторів. Треба вирішувати ці проблеми, більш глибинні. А рейтингувати банки - досить нескладне завдання. Є досвід людей, якщо банк підводив, були затримки платежів - це загальнодоступна інформація. Клієнти повинні робити свої висновки», - зазначив банкір.

Читайте також: У 2013 р. Мінфін може розмістити казначейських зобов'язань на 600 млн дол., - експерт