ua en ru

Здатність США впливати на провідні країни щодо питань світової економіки знизилася через рішення ФРС надрукувати 600 млрд дол., - експерти

США не змогли добитися від партнерів по G20 підтримки ні по одному зі своїх пропозицій до сеулського саміту, що завершився 12 листопада. Підсумки зустрічі свідчать про зниження здатності США впливати на інші провідні країни щодо основних питань світової економіки. Позиції США багато в чому підірвало включення друкарського верстата ФРС, переконані експерти, пише РБК daily.

«Положення США похитнулось ще до початку саміту через рішення ФРС надрукувати 600 млрд дол. Цим США накликали на себе багато критики», - вважає головний стратег Julius Baer Крістіан Гаттікер. Протест проти ослаблення долара виразили не тільки Китай, Бразилія і ПАР, але також і соратники США по G7. У результаті і перед самітом, і після нього президент США Барак Обама, який в принципі не повинен коментувати дії незалежної ФРС, заявив: «Рішення не було направлене на валюту, на долар. Воно направлене на зростання економіки».

Не змогли США вплинути і на валютну політику Китаю. У підсумковому комюніке G20 йдеться, що країни утримаються від «конкурентної девальвації валют». США, за даними інформагентств, наполягали на формулюванні «конкурентної недооціненості валют». В той же час заяву містить заклик до розвинених економік з резервними валютами уникати «надмірною волатільності і безладних коливань валютних курсів».

«Всі були незадоволені перенесенням боргових проблем США на світову економіку. Недивно, що США не змогли досягти консенсусу з іншими країнами. Через дії ФРС США були просто не в тому положенні, щоб наставляти Китай щодо питань валютної політики», - вважає К.Гаттікер.

«Не можна сказати, що саміт - повний провал США або повний успіх когось ще. Це питання очікувань. Було б нереалістично чекати, що Китай погодиться укріплювати свою валюту швидшими темпами. Було б також нереалістично чекати, що країни погодяться обмежити коливання рахунку поточних операцій 4% ВВП», - сказав головний економіст Capital Economics Джуліан Джессоп.