ua en ru

Спікер парламенту Швеції закликав українців тиснути на політиків для продовження реформ

Спікер парламенту Швеції закликав українців тиснути на політиків для продовження реформ Фото: спікер Рейхстагу Королівства Швеція Урбан Алін

Урбан Алін також запевнив, що держава підтримує Україну в її прагненнях зберегти територіальну цілісність

Спікер Рейхстагу Королівства Швеція Урбан Алін закликав громадськість України чинити тиск на українських політиків. Про це він повідомив в понеділок, 1 лютого, в ході спільної прес-конференції голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана і голів парламентів держав Північної Європи та Балтії, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хочу послати меседж молоді і громадському суспільству. Чиніть тиск на старших політиків, чиніть тиск, щоб вони продовжували реформи",- закликав Урбан Алін.

Політик нагадав, що Швеція давно підтримує Україну в її прагненнях до відновлення територіальної цілісності. "Ми давно підтримуємо Україну і завжди чітко кажемо, що підтримуємо її територіальну цілісність проти будь-яких агресій, які інші країни намагаються здійснювати проти України", - додав він.

Підтвердив підтримку України з боку країн Балтії і Північної Європи також віце-спікер Сейму Латвійської Республіки Інесе Либиня-Егнер, зокрема щодо територіальної цілісності України, засудження анексії Криму Росією та євроінтеграційних прагнень держави.

"Країни Балтії і Північної Європи сильно підтримують Україну. Ми будемо і далі висловлюватися на користь територіальної цілісності України і засуджувати нелегальну анексію Криму та Севастополю Російською Федерацією. Ми дуже підтримуємо зусилля України і розуміємо, які проблеми стоять перед Україною, що стосуються плану дій з імплементації безвізового режиму. Багато кроків вже зроблено і це показує, що український парламент дійсно прагне отримання цього режиму", - сказала Інесе Либиня-Егнер.

Вона також зауважила, що європейські парламенти готові ділитися досвідом для сприяння європейської інтеграції з Україною.

У свою чергу спікер Сейму Литви Лорета Граужінєнє відзначила проведені Україною реформи, зважаючи на те, що країна перебувала і продовжує перебувати у стані війни з Росією.

"Ви досягли багато чого за цей рік, враховуючи, що на території країни іде війна. Ви досягли неможливого, але консолідовані зусилля необхідні Європі, щоб запровадити безвізовий режим, щоб побачити, як виконуються Мінські домовленості, щоб Європа продовжила санкції",- зауважила Лорета Граужінєнє.

Представник Норвегії - президент Стортингу Королівства Норвегія Олемік Томмессен також запевнив, що Норвегія буде і надалі підтримувати Україну, не зважаючи на те, чи буде вона членом ЄС.

"Ми прагнемо працювати разом в європейських рамках не залежно від того, чи буде вона членом ЄС, чи ні", - наголосив Олемік Томмессен.

Нагадаємо, що раніше колишній прем'єр і екс-глава МЗС Швеції Карл Більдт позитивно оцінив діяльність Яценюка на посаді прем'єра.