ua en ru

Спікер парламенту Нагірного Карабаху: Поставки української зброї до Азербайджану можуть дестабілізувати ситуацію в регіоні

Допомога України в переозброєнні армії Азербайджану може привести до дестабілізації ситуації в конфліктному регіоні, заявив спікер нагорно-карабахського парламенту Ашот Гулян, пише "Дзеркало тижня".

"Україна допомагає здійснювати переозброєння Азербайджану. Це не є позитивним елементом. Сподіваюся, що нове керівництво України утримуватиметься від кроків, здатних дестабілізувати ситуацію в регіоні", - сказав він під час зустрічі з групою українських журналістів.
Нагадаємо, лише ув 2009 р. Україна поставила до Азербайджану 29 БТР-70, 29 одиниць 122-міліметрових самохідних гаубиць 2C1 "Гвоздика" і 6 одиниць 152-міліметрових самохідних гаубиць 2С3 "Акація", один учбово-бойовий винищувач МіГ-29УБ, 11 вертольотів Мі-24.
Президент Азербайджану Ільхам Алієв неодноразово заявляв, що його країна продовжує війну за відновлення територіальної цілісності.
Збройне протистояння між Вірменією і Азербайджаном через Нагірний Карабах почалося в 1991 р., коли у Нагорно-Карабахській автономній області (НКАО), що входила в Азербайжанськую РСР, був проведений референдум про статус НКР. Переважна більшість учасників референдуму висловилися за незалежність регіону, проте референдум не був визнаний міжнародним співтовариством. Вірменія підтримала республіку, і в 1991 р. розгорівся військовий конфлікт, що завершився в травні 1994 р. підписанням домовленостей про перехід в режим припинення вогню і початок мирних переговорів під егідою Мінської групи ОБСЄ і при співголовувавнні Росії, Франції і США.