ua en ru

Спікер парламенту Молдови Маріан Лупу відправлений у відставку

Голова парламенту Молдови Маріан Лупу відправлений у відставку. За його дострокове відкликання з займаної посади у ході таємного голосування проголосували 76 депутатів від фракцій Партії комуністів, Ліберально-демократичної партії, частині Ліберальної партії, а також числа незалежних депутатів. Проти висловилися троє парламентаріїв. Всього голосували 79 депутатів.

Для прийняття постанови про відкликання голови парламенту Молдови досить було двох третин (67 з 101) голосів.

На достроковій відставці Лупу з займаної посади спікера наполягла фракція опозиційної Партії комуністів, яка є найчисельнішою в парламенті. Комуністи Молдови заявили, що Лупу своїми діями компрометує діяльність парламенту, допускає численні порушення законодавчих норм.

Читайте також: Уряд Молдови відправлено парламентом у відставку

Їх ініціативу підтримала друга за чисельністю в парламенті фракція Ліберально-демократичної партії Молдови, запропонувавши Лупу піти у відставку добровільно, нагадавши про його обіцянку подати у відставку після звільненння Володимира Філата з посади прем'єр-міністра країни, щоб повернутися до так званого "нульового варіанту" при обговоренні питань формування нової коаліції та уряду. Лупу заявив, що не надасть "такого задоволення" опонентам і не піде сам у відставку, запропонувавши депутатам проголосувати за його відкликання з посади спікера.

Представники фракції Демократичної партії і частина депутатів від фракції Ліберальної партії не взяли участі в голосуванні по відставці Лупу. Вони звинуватили своїх колишніх партнерів по правлячій коаліції від Ліберально-демократичної партії Молдови у створенні коаліції з комуністами. Голова Ліберальної партії Міхай Гімпу заявив, що відставка Лупу означає прямий шлях до дострокових парламентських виборів.