ua en ru

Спецслужби США можуть прослуховувати телефони тільки з дозволу суду

Спецслужби США можуть прослуховувати телефони тільки з дозволу суду Фото: Барак Обама

Сенат США проголосував за закон під назвою "Акт свободи"

Спецслужби США знову можуть прослуховувати телефони. Це стало можливим після того, як Сенат США проголосував за закон під назвою "Акт свободи" (The USA Freedom Act), передає "Російська служба BBC".

Як повідомляє DW з посиланням на AFP, тепер всередині країни дані про телефонні дзвінки американських громадян будуть збирати і зберігати телекомунікаційні концерни. Отримати доступ до кожного конретному файлу АНБ (Агенство національної безпеки) зможе, отримавши дозвіл спеціального суду. Методи шпигунства АНБ за межами США залишаються колишніми.

Закон, який замінить так званий "Патріотичний акт", був підтриманий президентом Бараком Обамою, який вважає його необхідним для успішної боротьби з тероризмом.

За закон проголосували 67 сенаторів, проти - 32. Він відправлений на підпис президенту.

Варто відзначити, що "Патріотичний акт" був прийнятий у відповідь на теракти у США 11 вересня 2001 р. і, серед іншого, розширив права спецслужб за підслуховування і електронної стеження.

Нагадаємо, противники нового закону заявляють, що програми стеження діють в порушення четвертої поправки до конституції США.