ua en ru

Спецмита допоможуть вітчизняним автомобілебудівникам виробляти 700 тис. авто до 2020 р., - експерти

Український уряд зобов'язаний підтримати вітчизняний автопром, як це зробили більшість держав, упевнені експерти.

«Підстави для прийняття такого рішення є. Україна, напевно, єдина країна, яка нічого не зробила в період кризи для регулювання ринку в плані підтримки національного автопрому. При цьому на тлі скорочення попиту на внутрішньому ринку частка іномарок в продажах постійно зростає. Великі обсяги імпорту погіршують зовнішньоторговельний баланс. Приміром, за підсумками 2011 р. з країни було вивезено машин на 333 млн дол., а завезено на 2,7 млрд дол. Це третина негативного торгового балансу, тому уряд, очевидно, прийме якісь заходи», - сказав заступник голови правління по автовиробництву корпорації «УкрАвто» Олег Папашев.

Керівник підрозділу InvestUkraine в Держагентстві з інвестицій Сергій Євтушенко погоджується, що Україна до кінця не реалізувала потенціал автомобілебудівної галузі. «На даний момент Україна неефективно використовує свої можливості в автомобілебудуванні. Турбує той факт, що починаючи з 2009 р., рівень виробництва істотно скоротився, і до показників докризового періоду ще дуже далеко. У той же час, потенційно ми можемо виробляти більше 700 тис. автомобілів вже до 2020 р.», - сказав експерт.

У зв'язку з цим, на його думку, автогалузь потребує державної підтримки, одним з ефективних варіантів якої можуть бути спецмита на імпортні авто. «Для цього потрібні такі стимули, як звільнення виробників від ПДВ та податку на прибуток, а також компенсація відсотків за кредитами населенню на покупку авто українського виробництва. Такий захід, як підвищення мит на іномарки, також має право на життя», - зазначив Євтушенко.

Нагадаємо, 14 березня в газеті «Урядовий кур'єр» Міжвідомча комісія з питань міжнародної торгівлі (МКМТ) опублікувала рішення ввести спецмито на нові імпортні машини. Вона складе 6,46% на автомобілі з двигуном від 1 до 1,5 літрів і 12,95% для автомобілів з двигуном від 1,5 до 2,2 літрів. Рішення набуде чинності через 30 днів з дня опублікування.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі констатує, що застосування спецмита позитивно вплине на фінансово-господарський стан національного товаровиробника, дасть йому можливість полегшити процес економічного пристосування до умов конкуренції і призведе до усунення впливу диспропорцій у торгівлі, що виникли внаслідок умов імпорту в Україну автомобільної продукції.

Читайте також: Держпрограма активізації економіки підтримає вітчизняний автопром, - експерт