ua en ru

Спецкомісія Ради з приватизації розгляне можливі порушення ФДМ у відборі радників

Спецкомісія Ради з приватизації розгляне можливі порушення ФДМ у відборі радників Фото: ФДМУ (spfu.gov.ua)

За словами Лапіна, радники є лобістами цієї приватизації

В Спеціальну контрольну комісію Верховної ради України з питань приватизації надійшов ряд звернень з приводу допущених порушень під час відбору радників на об'єкти великої приватизації. Про це журналістам повідомив перший заступник голови комісії, народний депутат Ігор Лапін, повідомляють УНН.

"Одне з того, що я можу вже сказати, не вдаючись в подробиці, так це те, що був незрозумілий вибір радників при однаковій кількості балів. Наприклад, дві людини однаково здали іспит, так чому одному ставлять п'ять балів, іншому - також п'ять, але беруть на роботу першого? Тобто однакові оцінки, але перевага віддається. До того ж перевагу надають не тим, у кого світове ім'я, а незрозумілим особам нашого політикуму", - зазначив нардеп.

Як зазначається, радники грають ключову роль в приватизації великих об'єктів. За словами Лапіна, вони є лобістами цієї приватизації і отримують за свою роботу чималий відсоток.

Крім того, нещодавно у ЗМІ з'явилися публікації, в яких йдеться про скарги компаній, які брали участь в конкурсах радників, на непрозорість конкурсу.

Зокрема, повідомлялося, що компанії "Грант Торнтон" і "Маршаллер і партнери" подали позови в суд на Фонд держмайна. Інформацію про судові позови в обох компаніях підтвердили. Проте докладних коментарів ні там, ні там поки не дали.

Конкурсна комісія з відбору радників великої приватизації складається з п'яти осіб - чиновників ФДМУ, Мінфіну і Мінекономрозвитку. Очолює комісію в. о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров, його заступник - заступник голови ФДМУ - Віталій Герц. Також у комісію входять перший заступник міністра економрозвитку Максим Нефьодов, заступник міністра фінансів Юрій Гетелей та в. о. заступника начальника Управління - начальника відділу по роботі з радниками Управління продажу об'єктів великої приватизації Департаменту приватизації Майя Переверзєва.

Повідомляється, що Генеральна прокуратура України здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем екс-керівником Регіонального відділення Фонду держмайна в Києві Віталієм Трубаровим при наданні в оренду та приватизації держмайна за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст.364 КК (зловживання владою або службовим становищем).