ua en ru

Фахівці розгорнули сонячні батареї космічного човника Dragon

Фахівцям американської компанія SpaceX вдалося відновити роботу систем космічного човника Dragon. За словами засновника компанії Елона Маска, оператори змогли налагодити роботу трьох з чотирьох двигунів. Раніше він повідомив, що в штатному режимі спрацював лише один з чотирьох.

"Системи доповідають про нормальному зростанні тиску в паливних баках трьох двигунів, - повідомив Маск в своєму мікроблозі. - Антени сонячних батарей успішно розгорнуті". "Намагаємося завести двигуни 2 і 4", - трохи пізніше додав він. Відзначимо, що конструктивно човник може виконувати свої завдання за умови роботи не менше трьох з чотирьох двигунів.

Нагадаємо, другий запуск приватного космічного корабля Dragon був успішно проведений сьогодні о 17:10 за київським часом з космодрому на мисі Канаверал. Стикування корабля зі станцією спочатку була запланована на 2 березня 2013 р. Всього Dragon повинен доставить на станцію близько 550 кг корисного вантажу.

Капсула Dragon була розроблена американською компанією Space Exploration Technologies (SpaceX), вона створювалася в рамках програми Commercial Orbital Transportation Services з будівництва космічних кораблів, здатних доставляти вантажі на МКС, після виведення шатлів з американської космічної програми. Програма реалізується Національним управлінням США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

NASA в 2008 р. уклало зі SpaceX контракт на 1,6 млрд дол. Планувалося, що цієї суми повинно вистачити на 12 рейсів Dragon. У майбутньому компанія сподівається збільшити контракт до 3,1 млрд дол.

Читайте також: Космічний човник Dragon не зміг запустити на орбіті три з чотирьох двигунів