ua en ru

Space X запустила ракету з іспанським супутником

Space X запустила ракету з іспанським супутником Фото: Falcon 9 (twitter.com/spacex)

SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9

Американська приватна компанія SpaceX сьогодні, 6 березня, запустила ракету-носій Falcon 9, яка вивела іспанський супутник зв'язку Hispasat 30W-6 на орбіту. Про це компанія повідомила в Twitter.

"Успішне виведення Hispasat 30W-6 на перехідну геостаціонарну орбіту підтверджено", - йдеться в повідомленні.

Відзначимо, що старт запуску відбувся о 7:33 за київським часом. Трансляція велася на сайті компанії.

Нагадаємо, 25 лютого повідомлялося, що SpaceX відклала запланований на сьогодні старт ракети Falcon 9 з іспанським телекомунікаційним супутником Hispasat 30W-6. "Скасовуємо намічену на ці вихідні спробу запуску для того, щоб провести додаткові тести системи герметизації головного обтічника", - говорилося в повідомленні.

Як відомо, 22 лютого SpaceX запустила в космос ракету Falcon 9 з власними тестовими інтернет-супутниками і іспанським радаром PAZ. Нова спроба запуску відбулася з майданчика 4 East (SLC-4E) бази Ванденберг у Каліфорнії. Відділення супутника від ракети-носія Falcon 9 відбувся приблизно на 11-й хвилині після запуску, після чого апарат вийшов на низьку орбіту.

Зазначимо, що SpaceX не вдалося зловити половину головного обтічника ракети Falcon 9 у велику сітку на спеціальному судні. Зокрема, була встановлена велика натягнута мережа, в яку повинна була приземлитися половина обтічника. Згідно з розрахунками під час зниження на висоті декількох кілометрів у половини обтічника повинен розкриватися керований парашут, який за рахунок наведення сигналом GPS направляє обтічник до судна.