ua en ru

Створювані в Україні ОСББ можуть вирішити питання термомодернізації будинків, - експерт

Створювані в Україні ОСББ можуть вирішити питання термомодернізації будинків, бо там є безпосередній інтерес людей, вважає генеральний директор Інституту економіки міста Олександр Пузанов. Однак, за його словами, ці об'єднання не повинні бути єдиною формою правовласності багатоквартирного будинку, необхідно розвивати й інші.

"Також у загальному баченні житлової політики слід зрозуміти, що створення ОСББ не замінить створення професійного ринку надання житлово-комунальних послуг. Крім того, можливо слід на законодавчому рівні розмежувати механізм створення і підтримки об'єднань у багатоповерхових і малоквартирних будівлях", - наголосив Пузанов.

Крім того, він висловив власну думку, щодо того, що давно ухвалене рішення про безстрокову безоплатну приватизацію житла, створило для житлово-комунального господарства пострадянських країн унікальну, але від того не менш важку ситуацію.

"У Європі в кондомініуми об'єдналися не більше 25% усіх будинків. Решта мають одного конкретного власника. В країнах колишнього СРСР приватизовані більше 90% квартир, причому в Україні відсоток навіть вищий, ніж у Росії. Невирішеність правового статусу спільної власності створює багато проблем і для мешканців, і для держави" - відзначив експерт.

Нагадаємо, в березні уряд України створив Національну раду з питань створення та забезпечення функціонування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету міністрів України. За даними Мінрегіонбуду, в Україні на сьогоднішній день тільки 17% багатоквартирних будинків об'єдналися в ОСББ.