ua en ru

Для створення оператора каспійської нафти Газпром і ЛУКОЙЛ об'єднаються з Казахстаном

Більше десяти років пройшло після того, як для розвідки родовища Центральне об'єднали свої сили російські компанії і Казахстану, пише «Біржовий лідер».

«Казмунайгаз», найбільша казахстанська нафтогазова компанія, вже готова купити 50 відсотків статутного капіталу ТОВ «Нафтогазова компанія «Центральна», яка створюється у РФ, таку інформацію надали представники російських компаній.

В рамках спільного підприємства з освоєння родовища на шельфі Каспію і Центральне, до ЛУКОЙЛу і Газпрому планують приєднатися казахи.

У ФАС Федеральна антимонопольна служба РФ за схваленням угоди по покупці частки в СП «Казмунайгаз» вже звернулася.

Аналітична команда «Біржового лідера» вважає спільний проект російських компаній з Казахстаном нефтеполитическим. Зауважимо, що жодна з компаній розкривати інформацію про обсяги запасів на даному родовищі не побажала, але з матеріалів компанії «Казмунайгаз» випливає, що сумарні нафтогазоконденсатні ресурси родовища знаходяться на рівні - 101,4 млн. тонн нафти, 162,1 млрд. куб. м. газу і 7,5 млн. тонн конденсату.

Слід зазначити, що родовище центральне не найбагатше на вуглеводні родовище, і щоб хоч щось взяти з запасів Каспію, його так наполегливо домагається російська сторона.