ua en ru

Створення Зони вільної торгівлі України з Євросоюзом не означає відмови від ЗСТ з Росією, - економіст

В заяві прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна про посилення обмежень на митниці з Україною у випадку, якщо Київ прийме рішення про створення Зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом, дуже багато політики і дуже мало економіки. Таку думку висловив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бурковський, пише Deutsche Welle.

Економіст нагадав, що вільна торгівля стала "мінімально можливим інструментом захисту своїх економічних інтересів" і що його використовують практично всі країни світу. "Україні слід шукати виходу на більш активні, більш розвинуті ринки. Якщо порівняти ВВП в Євросоюзі та Росії, то зрозуміло, що там, де він вищий, є потенційно більший попит на різного роду товари", сказав І.Бураковський. Він підкреслив, що такий перебіг не означає відмови від Зони вільної торгівлі з Росією.

За словами економіста, багато країн світу мають по кілька зон вільної торгівлі з різними державами. Ставити ж питання про торгівлю лише з однією стороною, на думку науковця, означає суперечити економічним законам, згідно з якими відбувається рух товарів по цілому світі.

Тим часом, на заяву В.Путіна відреагувала Українська аграрна конфедерація. Вона назвала дискримінаційним можливе обмеження Росією імпорту українських товарів на її територію в разі створення зони вільної торгівлі України з Європейським Союзом.