ua en ru

Створення Центрального депозитарію на базі НДУ суперечить домовленостям України з МВФ, - посол США

Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Джон Тефт заявив про порушення домовленостей між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ). Зокрема, Дж.Тефт вважає, що створення Центрального депозитарію на базі ВАТ "Національний депозитарій України" (НДУ) суперечить домовленостям з МВФ щодо створення Центрального депозитарію цінних паперів. Про це йдеться у листі посла США на ім'я віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики України Сергія Тігіпка, датованому від 23 лютого 2011 р., копія якого є розпорядженні РБК-Україна.

Згідно з листом, "протягом останніх 10 років Агентство США з міжнародного розвитку і Світовий банк надавали підтримку формуванню Центрального депозитарію цінних паперів, переважна частка в якому повинна знаходитися в приватній власності. Практичним втіленням цієї роботи стало створення Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) - ефективною і прозорої організації, в якій збалансовано представлені інтереси учасників ринку і держави, яка не вимагає підтримки за рахунок коштів державного бюджету".

На думку посла Дж.Тефта, кінцевим результатом цього процесу повинно було стати юридичне визнання ВДЦП як центрального депозитарія, що в нинішній ситуації дало б вирішальний імпульс у питаннях забезпечення стабільності фондового ринку України, додання стійкості його розвитку. Він зазначає, що відповідно до домовленості з МВФ уряд України погодилося створити центральний депозитарій на базі ВДЦП.

Як сказано в листі Дж.Тефта на ім'я С.Тігіпко, "нещодавно апаратом прем'єр-міністра України була сформована робоча група, метою діяльності якої є створення центрального депозитарію не на базі ВДЦП, а шляхом об'єднання НДУ з депозитарними функціями Нацбанку Україна". Посол США висловив думку, що практична реалізація подібного сценарію може негативно відбитися на довірі інвесторів до України, а також буде мати негативний вплив на досягнення довгострокових планів економічного та фінансового розвитку України. Крім цього, зазначив Дж.Тефт, плани створення Центрального депозитарію на базі НДУ, який утримується за рахунок коштів держбюджету, розходяться з домовленостями між урядом України і МВФ.