ua en ru

Створення Центрального депозитарію дасть можливість бірж обслуговувати ОВДП, - учасник ринку

Створення Центрального депозитарію дасть можливість бірж обслуговувати ОВДП. Про це РБК-Україна заявило джерело в одній з бірж Україні.
Джерело нагадало, що на сьогоднішній день, Національний банк України є єдиним, хто обслуговує державні цінні папери.
"Він, де-факто є депозитарієм, де-юре - не має такої ліцензії. Технології Національного банку, на жаль, за 10 останніх років не змінилися. У цьому є проблема. Вона вирішується двома способами: або корвідносини з депозитаріями, які технологічні, або створення Центрального депозитарію, в якому будуть всі папери (в т.ч. і державні), і вони будуть доступні за тими ж технологіями", - зазначив співрозмовник РБК-Україна.
Нагадаємо, раніше заявлялося, що Центральний депозитарій України буде створений на базі Національного депозитарію. Про це під час прес-конференції заявив глава ради Національного депозитарію України (НДУ) Віктор Івченко.
В.Івченко відзначив, що вже затверджено організаційний комітет та план заходів щодо створення Центрального депозитарію.
Голова правління НДУ Володимир Ульянов додав, що план заходів складається з кількох пунктів, зокрема, плануються зміни у відповідне законодавство, будуть проведені загальні збори НДУ, на яких будуть внесені зміни до статуту та призначені керівні органи управління. Також у плані заходів створення Центрального депозитарію мова йде про передачу державних цінних паперів НБУ в НДУ, а також ухвалення нової редакції закону про національну депозитарну систему.
Разом з тим В. Івченко не уточнив, буде Центральний депозитарій окремою юридичною особою.
У той же час, ВДЦП буде виконувати розрахунково-клірингову діяльність.