ua en ru

Створення антикорупційного суду є вимушеним кроком, - Луценко

Створення антикорупційного суду є вимушеним кроком, - Луценко Фото: Юрій Луценко (прес-служба Юрія Луценка)

Генпрокурор вважає, що антикорупційний суд перший час міг би обслуговувати виключно НАБУ

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що створення антикорупційного суду є вимушеним кроком і реакцією на важку ситуацію в українських судах. Про це він заявив в інтерв’ю DW.

"У нас навіть фізично не вистачає суддів. НАБУ зараз обслуговує два судді. ГПУ обслуговує чотири судді. Резонансні справи тривають роками. Тому створення нового суду з нових суддів є правильним рішенням", - сказав зокрема Луценко.

Він зазначив, що президент Петро Порошенко запропонував, щоб усі корупціонери "категорії "А" - від голови сільради до найвищих посадових осіб - були предметом розгляду антикорупційного суду, незалежно від того, який орган досудового слідства виявив злочин.

Водночас сам Луценко вважає, що можна створити суд спеціально для Національного антикорупційного бюро.

"Створити суд спеціально для НАБУ, у кількості не менше 50 суддів - це моя принципова позиція, бо ми потребуємо впевненості у незалежності та чесності суду. Чесність гарантується через конкурс, незалежність - через численність. Аби двох-трьох-п'ятьох суддів не зробили залежними", - сказав генпрокурор.

Він додав, що така система могла б обслуговувати перші кілька років виключно НАБУ, а коли у бюро справ стане замало, "можна підключити Державне бюро розслідувань, яке зараз створюється".

На думку Луценка, це був би компромісний варіант.

Нагадаємо, питання створення антикорупційної інфраструктури та забезпечення її незалежної, ефективної роботи, у тому числі створення антикорупційного суду обговорювалися під час низки двосторонніх зустрічей президента Петра Порошенка в Давосі.