ua en ru

ССУ вважає, що подарункові карти в "Ельдорадо" реалізуються без достовірної інформації про продукт

Союз споживачів України (ССУ) зажадав перевірити факт реалізації в магазинах мережі "Ельдорадо" подарункових карт, які є, на їхню думку, механізмом обману споживача, так як реалізуються без необхідної достовірної та своєчасної інформації про продукт. Про це повідомляє прес-служба Союзу споживачів України.

Союз споживачів України звернувся до Держспоживінспекції з проханням здійснити перевірку магазинів торгової мережі Ельдорадо на предмет виявлення шахрайської схеми, пов'язаної з реалізацією споживачам подарункових карт.
Як зазначено у зверненні, реалізовані картки, по суті є фінансовим інструментом, який в банківських колах називається дебетовою карткою, а сама послуга носить характер фінансових послуг і зазвичай вимагає отримання спеціальної ліцензії, якої у мережі Ельдорадо (ТОВ "Діеса") немає.

Крім того, як заявлено в документі, власник карти часто не може повноправно розпоряджатися всією сумою, що знаходиться на рахунку. Так як "сплачені за мапу гроші відразу ж втрачають свою купівельну спроможність, тобто 500 гривень в готівковому вигляді не будуть для ТОВ "Діеса" тотожними п'ятисот гривень на карті, оскільки не допускається їх використання для придбання акційних товарів або будь-яких інших преференцій, доступних для покупця з готівкою", - йдеться у зверненні.

У зверненні також акцентується увага на те, що карти продаються "партнерам" мережі "Ельдорадо" з великими знижками, які в свою чергу можуть перепродати її кінцевому споживачу за вартістю номіналу.

"При таких умовах, споживач стає заручником спраги керівництва до компанії "Ельдорадо" до наживи", - сказано у зверненні.
Як стверджує Олег Цільвік, заступник голови правління Союзу споживачів України, важливою складовою у цій схемі є відсутність достатньої інформації про подарункових картах як на самих картах так і в інших доступних споживачеві джерелах. Так, згідно з його заявою, на карті не вказано номінал, ні термін дії, який насправді обмежений, а карта припиняє свою дію через певний період.

ССУ вимагає перевірити дотримання вимог законодавства про захист прав споживачів, перевірити наявність у продажу в мережі Ельдорадо продукції , яка не відповідає вимогам нормативних документів по маркуванню, в тому числі без необхідної доступної та своєчасної інформації про продукцію. І перевірити на предмет розповсюдження продукції без Національного знака відповідності, та продукції, до якої не належно застосовано Національний знак відповідності.