ua en ru

Союз хіміків України просить прем'єра ввести додаткові мита на добрива РФ

Союз хіміків України просить прем'єра ввести додаткові мита на добрива РФ

Союз хіміків України звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та Міністерства економічного розвитку і торгівлі з проханням якомога швидше ввести мита на карбамід та КАС (карбамідно-аміачну суміш), а також збільшити існуючі мита на аміачну селітру. Про це заявив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов, повідомляють українські ЗМІ.

"Ми закликаємо уряд та Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі при Мінекономіки ввести мита та дати українській хімії шанс вижити. В іншому випадку, від цього виграють найбільші російські компанії - "Єврохім", "Уралхім", "ФосАгро" і "Акрон", які намагаються розчистити "під себе" український ринок. Російські виробники другий рік відверто демпінгують на українському ринку і таким нехитрим чином витісняють планомірно всіх вітчизняних виробників. Якщо ситуація так і далі буде тривати, Україна ризикує залишитися без своїх виробників добрив і отримати десятки тисяч звільнених працівників, які працюють на українських заводах", - говорить Голубов.


В Союзі хіміків вважають, що сьогодні зупинка чотирьох з шести українських підприємств, "сталася в тому числі і через те, що російські імпортери демпінгують на українському ринку". За словами Голубова, російські імпортери й українські виробники перебувають у нерівних умовах. У той час як російські виробники купують газ за 70-80 доларів за тис. кубів, у липні українські підприємства на засувці платили 254,9 долара без ПДВ, з витратами на транспортування.

Президент Союзу хіміків України відзначає, що введення Україною у 2014 році мит на російську аміачну селітру послужило напівзаходом і не до кінця захистило українських хіміків.

"Російські виробники почали в значно більших обсягах завозити ту ж аміачну селітру з незначними домішками фосфору і кальцію під новою назвою, в результаті, через нечітку роботу прикордонно-митного контролю, збори з цієї продукції не стягувалися", - зазначив він.

Крім того, за словами Голубова, значно зросли імпортні поставки карбаміду і карбамідо-аміачної суміші (відповідно 25% і 44% обсягу українського ринку).

"Хочу нагадати: коли на початку 2000-х років вітчизняні підприємства, експортуючи аміачну селітру на ринок США, тільки наближалися до рубежу обсягу ринку в 10 %, тут же було введено антидемпінгове мито на українську продукцію в розмірі 156 %, і українські хіміки забули про ринок США для української аміачної селітри", - говорить Голубов.

Він також підкреслив, що пропоновані обмежувальні заходи стосуються тільки російського імпорту і не стосуються імпорту з інших країн. "Якщо хтось з аграріїв вважає, що в якійсь державі ціни на добрива нижчі, ніж на внутрішньому ринку в Україні, він може без проблем купити і завезти їх. Закон дозволяє це. Для європейських, азіатських добрив немає будь-яких обмежень", - говорить Голубов.

Голова Союзу хіміків каже, що уряду надана вся необхідна інформація для прийняття зваженого рішення.

"Мова йде не тільки про долю хімічної галузі, але і про те, що ми насилу сповзаємо з російської газової голки, не вистачало нам сісти на голку російських добрив, від якої залежить продовольча безпека країни. Повинна бути збалансована промислова політика. Не можна бездумно нищити одну галузь - хімічну за рахунок збільшення рентабельності іншої - АПК", - резюмував Голубов.